Activist tegen gevangenis van Haren zwaar verbrand

In Haren bij Brussel is een man zwaargewond geraakt bij een brand op het terrein waar de nieuwe gevangenis gebouwd wordt. Het gaat om een van de activisten die daar al maanden protesteren tegen het bouwproject en die op het terrein verblijven in zelfgebouwde barakken. In één van die hutten is vannacht brand ontstaan.

De brandweer van Brussel werd afgelopen nacht opgeroepen voor een brand op het Keelbeek-terrein in Haren. "Ter plaatse bleek een zelfgebouwde hut van één van de actievoerders in brand te staan. De brand was veroorzaakt door de oververhitting van een kookpot met olie", zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. 

"Het heeft onze mensen heel wat moeite gekost om de hut binnen te dringen en het vuur te blussen. Er zijn verschillende kleine explosies geweest door gasflessen die in de hut lagen. We hebben zelfs nog drie grote gasflessen van tien kilo propaangas de hut uit kunnen slepen alvorens ook die ontploften."

"In de hut bevond zich één persoon die met derdegraadsbrandwonden aan armen en benen naar het ziekenhuis is gebracht. Er zou ook een tweede persoon licht verbrand zijn, maar die was niet meer ter plaatse toen wij aankwamen", besluit Derieuw.

Buurtbewoners en milieugroepen verzetten zich al lang tegen de bouw van de gevangenis in Haren. De nieuwe inrichting moet plaats bieden aan bijna 1.200 gedetineerden. De actievoerders nemen het niet dat één van de weinige open ruimtes in het Brussels gewest daar aan opgeofferd wordt. 

Meest gelezen