Marc Costa

Artieste uit Antwerpen krijgt de burgemeesterssjerp in Catalaans dorpje

De Antwerpse Barbara Van Hoestenberghe was in ons land actief als sociologe, theatermaakster, actrice, en maakte deel uit van de muziekgroep "Maskesmachine". De liefde bracht haar jaren geleden naar Pontós, een klein dorpje in Catalonië. Deze zondag werd ze er verkozen tot burgemeester. 

In de provincie Gerona bevindt zich een klein dorpje met zo'n 250 inwoners, Pontós. Die Catalaanse inwoners hebben sinds zondag een burgemeester met Belgische roots. De Antwerpse artieste Barbara Van Hoestenberghe kreeg zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen 100 voorkeursstemmen, en werd er dus officieel uitgeroepen tot burgemeester. 

In 2007 volgde Van Hoestenberghe haar huidige partner (en kunstenaar) Ernesto Collado naar Spanje. In Pontós was ze, net als in België, actief als theatermaker en perfomer. Sinds een paar jaar kwam daar een politiek engagement bij, met de partij "Compromis X Pontós". Dat engagement groeide organisch, vertelt ze: "Als je in zo'n klein dorp woont, voel je de drang om mee te kunnen beslissen." 

Als je in zo'n klein dorp woont, voel je de drang om mee te kunnen beslissen

Barbara Van Hoestenberghe, burgemeester van Pontós

In België leverde Van Hoestenberghe als sociologe een bijdrage aan het boek "Alledaags is niet gewoon". Ze maakte deel uit van het kunstenaarscollectief "Scheld'apen" en was actief als theatermaakster en actrice. Daarnaast zong ze ook in de folkhopgroep "Maskesmachine". De band beklom onder meer het podium van Dranouter, Boomtown Festival en Lowlands. In 2005 verzorgde de groep het voorprogramma van Gorki. 

Meest gelezen