Druglijn krijgt meeste vragen over cannabis, maar steeds vaker komen vragen binnen over alcohol

Een kleine 30 procent van de vragen die de Druglijn krijgt, gaat over alcohol. Dat blijkt uit het jaarverslag. Daarmee staat het nipt op een tweede plaats, na cannabis. Opvallend is vooral dat het verschil tussen het aantal vragen over alcohol en cannabis, kleiner en kleiner wordt. Vijf jaar geleden ging het om zo'n tien procent verschil, nu nog maar twee.

De Druglijn kreeg vorig jaar meer dan 7.000 mails, skype-, chat- en telefoongesprekken binnen. Dat is net als vorig jaar een piek in het 25-jarige bestaan van de lijn. Gedurende die periode is cannabis de drug waarover de lijn het vaakst gecontacteerd werd. Dat was ook in 2018 niet anders: met 31 procent van de vragen staat cannabis opnieuw op de eerste plaats. Alcohol staat met 29 procent nipt op een tweede plaats.

Maar daar lijkt binnenkort mogelijk verandering in te komen. Want uit het jaarverslag 2018 van de Druglijn blijkt dat het percentage vragen over cannabis de voorbije jaren langzaamaan gedaald is. Zo had in 2014 nog 38 procent van de contacten te maken met cannabisgebruik; zeven procent meer dan nu dus. Het gevolg? De kloof tussen het aantal oproepen over alcohol en cannabis wordt kleiner en kleiner. 

Lees verder onder de tabel: 

In 2014 bedroeg het verschil tussen het percentage vragen over cannabis en die over alcohol nog negen procent. Ter vergelijking: nu gaat het nog om amper twee procent. Of in absolute cijfers: een verschil van 144 vragen.

Zal de DrugLijn binnenkort dan meer vragen over alcohol krijgen dan over cannabis? "Dat valt nog te bekijken", zegt het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen. "Maar in mailcontacten is het al zo ver: daar komt alcohol het vaakst aan bod." Het gaat dan vooral om alchoholgebruik van dertigers, veertigers en ouder.

In mailcontacten is het al zo ver: daar komt alcohol het vaakst aan bod
Vlaams expertisecentrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen

Op de derde plaats tot slot staat cocaïne met zestien procent, gevolgd door psychoactieve medicatie en speed. Opvallend is ook dat het daarnaast geen andere illegale drugs zijn, maar wel gokken en problematisch gamen waarover de meeste vragen binnenkomen.  

Meest gelezen