Videospeler inladen...

Brusselse regering krijgt vorm aan Vlaamse kant: Groen werkt aan coalitie met Open VLD en one.brussels

In Brussel hebben Groen, Open VLD en de socialistische lijst one.brussels een akkoord om samen de Nederlandstalige kant van de Brusselse regering te vormen. De komende weken zullen die partijen verder onderhandelen over een inhoudelijk bestuursakkoord.

Voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering stellen de Nederlandstaligen en Franstaligen eerst elk apart hun deel van de regering samen. Daarna worden beide delen samengevoegd.

Aan Nederlandstalige kant werd Groen vorige zondag de grootste partij. Die partij nam afgelopen week dan ook het initiatief voor de formatiegesprekken. Lijsttrekker Elke Van den Brandt ging praten met alle Nederlandstalige partijen, behalve Vlaams Belang.

Uit die gesprekken is nu een akkoord gekomen met de liberalen van Open VLD (lijsttrekker Guy Vanhengel) en met one.brussels, de lijst van SP.A-minister Pascal Smet. "We hebben snel gezien dat we met Open VLD en one.brussels-SP.A een liefde voor Brussel delen en dat we mekaar kunnen vinden", stelt Elke Van den Brandt. 

Inhoudelijke gesprekken

Het trio heeft een meerderheid van tien op de zeventien Nederlandstalige zetels in het Brusselse parlement, al waren Open VLD en one.brussels wel verliezers bij de verkiezingen. Groen gaat nu samen met hen de komende dagen en weken verdere inhoudelijke gesprekken voeren om tot een bestuursakkoord te komen. Kan het nog mislukken? "De onderhandelingen moeten nog beginnen. Er is maar een akkoord als alles rond is", zegt Van den Brandt.

Maar het lijkt er dus op dat CD&V, dat de voorbije jaren in de Brusselse regering zat met staatssecretaris Bianca Debaets, verhuist naar de oppositie. En N-VA, dat erop vooruitging, komt niet in het Brusselse bestuur.

Franstalige spiegelcoalitie?

Bij de Franstaligen nemen Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort van de PS het voortouw in de onderhandelingen. Zij zien volgende week nog enkele partijen. Zekerheid dat daar een spiegelcoalitie zal worden gevormd - dus met de Franstalige socialisten, liberalen en groenen - is er niet.

"Aan de Franstalige kant zijn er veel meer opties dan aan Nederlandstalige kant. We wachten af wat daar komt", aldus Elke Van den Brandt. "We staan dagelijks in contact met Ecolo en hebben ook contact met de formateurs aan Franstalige kant. We moeten de gesprekken daar de ruimte geven die ze verdienen."

Van den Brandt benadrukt ook nog dat de vorming van de Brusselse regering voor haar partij losstaat van de formatie op Vlaams en federaal niveau.

Bekijk het verslag uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen