Videospeler inladen...

Frank Vandenbroucke: "Confederalisme is zoals de brexit, men stelt de bevolking iets voor dat niet bestaat"

Voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke is bijzonder kritisch over het confederalisme waar N-VA voor pleit. "Het confederalisme is een fata morgana in de woestijn, iets dat niet bestaat", zei Vandenbroucke in "Terzake". "Nergens anders vind je het soort onzin dat hier verkocht wordt als toekomst."

Zondag 26 mei 2019: Vlaanderen stemt rechts, Wallonië kiest voor links. Het toont de verschillen tussen beide landsdelen aan en de regeringsvorming dreigt daardoor bijzonder moeilijk te worden. Volgens N-VA het bewijs dat ons land beter evolueert naar een confederale staat, waarbij de deelstaten bijna volledig onafhankelijk van elkaar zijn en nog maar enkele gezamenlijke bevoegdheden overhouden.

"Maar zo'n confederalisering is een fata morgana", zegt Vandenbroucke,  "niet werkbaar en onmogelijk te realiseren."

Opvallend: Vandenbroucke trekt in zijn redenering de vergelijking met de brexit."De brexit is hét voorbeeld van een fata morgana in de woestijn. Men heeft iets voorgespiegeld aan de Britten wat onmogelijk is. Een zuivere brexit is onmogelijk als je Noord-Ierland niet afstaat aan de Republiek Ierland. Even goed is het confederalisme niet mogelijk als je Brussel niet afstaat aan de Franstaligen."

In het plan van N-VA zullen Brusselaars moeten kiezen voor het Vlaamse of het Waalse stelsel. Vandenbroucke meent dat er daardoor enkel maar regelgeving en bureaucratie bijkomt. "Je kunt dit onmogelijk oplossen zonder zeer ingewikkelde constructies die niet goed werken. En de Brusselaars zijn het daar vermoedelijk ook niet mee eens. Het resultaat is: je sukkelt alleen maar dieper de woestijn in."

Politicoloog Bart Maddens ziet wel voordelen in het systeem dat de Brusselaars zelf kunnen kiezen tussen de twee systemen: "Ik zou zelfs jaloers zijn op hen. Ze zouden kunnen overschakelen op een ander systeem zonder fysiek te moeten verhuizen. Maar ik ben het ermee eens dat de N-VA met die keuze een beetje in een doodlopende straat zitten, omdat de Brusselaars het zelf niet willen."

Ook N-VA werd vanavond uitgenodigd voor het debat in Terzake, maar ging daar niet op in. 

Het volledige studiogesprek kan u hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen