Videospeler inladen...

Dag 5 na de verkiezingen: discretie is het codewoord, Hendrik Vuye hekelt keuze voor informateurs

We zijn vijf dagen na de verkiezingen. De gesprekken met het oog op de vorming van regeringen op de verschillende bestuursniveaus in ons land worden in alle discretie verdergezet. Op federaal vlak nemen informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) die taak voor hun rekening na hun aanstelling gisteren door koning Filip.

De eerste verkennende gesprekken na verkiezingszondag zijn achter de rug. Op Vlaams niveau werden die geleid door N-VA-voorzitter Bart De Wever, die daarvoor deze week alle partijen ontving in het Vlaams Parlement. Dit hemelvaartweekend heeft De Wever discrete contacten om zijn volgende stappen te bepalen voor de vorming van een Vlaamse regering.

De vorming van een nieuwe federale regering kondigt zich bijzonder moeilijk aan. Koning Filip hield deze week consultaties met alle partijvoorzitters, ook met Vlaams Belang. Gisteren stelde de vorst twee informateurs aan: Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR). Zij moeten de weg voorbereiden voor de regeringsvorming. En ook bij hen is discretie het codewoord. Vande Lanotte en Reynders zullen op 6 juni een eerste vorderingsverslag uitbrengen.

Vanwaar de keuze voor beide heren? "Ervaring en geen (hoge) eigen ambitie", plaatste politicoloog Carl Devos gisteren op Twitter. Didier Reynders wil namelijk naar de Raad van Europa en Johan Vande Lanotte heeft de nationale politiek al vaarwel gezegd. Carl Devos ziet ook een link naar de twee grootste partijen van het land. "Vande Lanotte is niet de PS, maar staat wel dicht bij de PS. Reynders is niet de N-VA, maar staat wel dicht bij de N-VA."

Hendrik Vuye: "De N-VA wordt hier buitenspel gezet"

Oud-Kamerlid (en ex-N-VA-politicus) Hendrik Vuye reageert dan weer negatief op de keuze van koning Filip voor de twee informateurs, zo liet hij verstaan in "De ochtend" op Radio 1. "De koning heeft een enorme vrijheid. Hij kan verkenners, bemiddelaars... aanduiden. Dat hoeven geen politici te zijn. Maar koning Filip gaat onmiddellijk naar een informatieopdracht."

"Zo'n informatieopdracht is normaal gezien het effenen van het pad richting formateurs. Dat wil zeggen dat de partijen van de informateurs normaal gezien bij de formatie zullen betrokken zijn. In die zin is het een grote voorafname op de toekomst en zullen de liberale en socialistische familie zeker bij de formatie betrokken zijn, aangevuld met anderen. Dat is het signaal dat komt uit Franstalig België. De N-VA wordt hier eigenlijk buitenspel gezet terwijl het wel de grootste partij is." Al is het de vraag of de informatieopdracht zal lukken, benadrukt Hendrik Vuye.

Dat de koning net voor de personen van Johan Vande Lanotte en Didier Reynders heeft gekozen, zint Vuye ook niet. "Het signaal van de kiezer was echt verpletterend. Dat gaat niet alleen over de stemmen voor het Vlaams Belang, maar ook over de 1,4 miljoen kiezers die niet gestemd hebben. En wat gebeurt enkele dagen later? Men duidt twee personen aan - weliswaar met heel wat verdiensten - die symbool staan voor de oude politieke cultuur en misschien wel de oudste politieke cultuur van dit land."

Beluister het interview met Hendrik Vuye in "De ochtend" op Radio 1:

Brussel en Wallonië

Ook op de andere bestuursniveaus in ons land worden de gesprekken discreet verder gevoerd. PS-voorzitter Elio Di Rupo en diens rechterhand Paul Magnette ontvingen deze week in Namen al delegaties van de MR en Ecolo. De PS blijft de grootste partij in het zuiden van het land en neemt het initiatief voor de vorming van de Waalse en Franse gemeenschapsregering. De partijen PVDA en CDH worden pas na het weekend in Namen verwacht.

In Brussel onderhandelen Frans- en Nederlandstaligen eerst in hun eigen taalgroep. Bij de Franstaligen nemen Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort van de PS het voortouw. Zij kregen woensdag Ecolo en MR op de koffie. Maandag komen DéFI en de PVDA langs, dinsdag CDH. Donderdag en vrijdag is het de beurt aan de sociale partners. Aan Nederlandstalige kant ligt het initiatief bij Groen, dat vier zetels veroverde in de Brusselse assemblee. Elke Van den Brandt en Arnaud Verstraete zagen deze week al alle Nederlandstalige partijen met verkozenen, op Vlaams Belang na. Groen is intussen tot een akkoord gekomen met Open VLD en de socialistische lijst one.brussels om verdere inhoudelijke onderhandelingen met elkaar te voeren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen