Doek valt voor 122-jaar oude schoenenmerk Banaline uit Izegem

De Izegemse producent van kinderschoenen Banaline is door de rechtbank van koophandel failliet verklaard. Banaline was het laatste, nog overblijvende merk van schoenenfabrikant Bana uit Izegem. De fabriek van de familie Tanghe gaf op haar hoogtepunt in de jaren 50 werk aan zo'n 600 mensen.

De schoenenfabriek werd in 1897 door de overgrootvader van de huidige eigenaar opgericht. Eerst richtte de productie zich nog op damesschoenen, later kwam er ook schoenen voor kinderen bij. De kwaliteitsschoenen van de familie Tanghe vonden ook gretig hun aftrek in het buitenland.

Belangrijke werkgever

Op het hoogtepunt van de schoenenfabriek in de jaren 50 werkten er zo'n 600 mensen voor het bedrijf. De fabriek was daarmee één van de grootste werkgevers in de streek. Maar na een brand in 1970 werd de productie geleidelijk overgeheveld naar Italië, toen nog een lageloonland.

Concurrentie met het internet

De voorbije jaren verhuisde het bedrijf verschillende keren in de regio Kortrijk, om uiteindelijk te eindigen in Lauwe. De zaakvoerder vroeg zelf het faillissement aan. Hij wijt het faillissement aan de concurrentie met het internet en aan de hoge kostprijs van kwaliteitsschoenen.

Meest gelezen