Videospeler inladen...

Rusland censureert homo-scènes uit Elton Johnfilm "Rocketman"

In Rusland heeft de censor geknipt in "Rocketman", de biopic over Elton John die furore maakte op het festival van Cannes. Verscheidene scènes over homoseksualiteit en drugs zijn geschrapt. In Rusland zijn propaganda voor homoseksualiteit en goedkeuren van druggebruik verboden.  

Het ministerie van Cultuur in Moskou ontkent elke verantwoordelijkheid voor de censuur. Het druggebruik van Elton John, en zijn wilde seksuele leven, komen uitgebreid aan bod in "Rocketman", een film van Dexter Fletcher, die ook "Bohemian Rhapsody" regisseerde.  

Bij grote groepen in de Russische samenleving bestaat er een aversie tegen homoseksualiteit. Niet zelden zijn holebi's het slachtoffer van agressie. Maar in 1979 was Elton John nog niet openlijk gay en mocht hij als een van de eerste westerse rocksterren toeren in de Sovjet-Unie. Een jaar eerder al was "A Single Man" de eerste popplaat die in de USSR op de markt mocht komen. 

Van "Rocketman" via Rusland naar de brexit

Het zou kunnen dat Elton John ontstemd is over de censuur in Rusland. Hij weet uiteraard dat president Poetin de brexit erg genegen is. Mogelijk verklaart een en ander de scherpe uithaal van Elton John tegen de brexit tijdens een concert in Italië.   

Ik ben een Europeaan, geen idiote koloniale imperialistische Engelsman

In Verona, een etappe van de afscheidstournee "Goodbye Yellow Brick Road" van Elton John, zei de 72-jarige zanger dat de brexit hem beschaamd maakt om Brit te zijn. "Mijn land verdeelt de mensen, die Britse politici maken mij ziek", zei Elton John in niet mis te verstane termen. 

Volgens de wereldberoemde zanger hebben de brexiteers de Britten bedrogen. "De kiezers kregen totaal belachelijke en onrealiseerbare beloften voorgeschoteld", zei hij. Hij vergeleek de effecten van de leugenachtige propaganda met iemand die 16 keer wordt rondgedraaid en dan met een blinddoek aan ergens de uitgang moet vinden. Zanger Sting is het helemaal eens met sir Elton, zoals de meeste culturele zwaargewichten trouwens.  

Meest gelezen