Nicolas Maeterlinck

Fietsfeest of de nostalgie van Radio Mi Amigo? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Vlaamse Meesters in situ

Op minstens 45 plaatsen in Vlaanderen en Brussel hangen er nog (verborgen) kunstwerken van Vlaamse Meesters zoals Rubens en Van Dyck op de locatie waar ze oorspronkelijk voor geschilderd zijn. 

Het groots opgevatte project Vlaamse Meesters in situ maakt die 45 locaties gratis toegankelijk, vanaf dit weekend tot eind september. Zo kunt u van Nieuwpoort tot diep in Limburg terecht voor "werk van eigen bodem" in kerken, kastelen en stadhuizen. Ook in de Sint-Martinuskerk in Aalst, bijvoorbeeld, waar een schilderij van Rubens boven het altaar hangt.

Opendeurdag in Zoutleeuw

Meer "werk van eigen bodem" vindt u in Zoutleeuw, op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg. Na een restauratie van vijf jaar heropent daar dit weekend de Sint-Leonarduskerk in al haar glorie, zelfs de muren zijn opnieuw geschilderd naar middeleeuws voorbeeld. 

Het middeleeuwse interieur van de kerk trotseerde beeldenstormers, Franse revolutionairen en oorlogen en bleef al die tijd intact, een unicum in Vlaanderen. Dit weekend zijn er bovendien gratis rondleidingen, vanaf 14 uur. Ook veel andere kerken in ons land zijn dit weekend extra open: het zijn Open Kerkendagen. Via deze link vindt u een handig overzicht.

Bekijk hieronder beelden van de plechtige heropening van de kerk:

Videospeler inladen...

Havenfeesten met Radio Mi Amigo

Kermis, reuzenstoet, concerten, ... De havenfeesten van Blankenberge bieden het allemaal. Speciaal voor deze gelegenheid wordt Radio Mi Amigo van onder het stof gehaald. De legendarische piratenzender zendt dit weekend opnieuw uit, vanuit het museumschip Castor in de haven van Blankenberge.

Herbeleef hieronder het allereerste uur van Radio Mi Amigo, dat werd uitgezonden op 1 januari 1974:

Fiets boven in Brussel

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel, en dat zal u geweten hebben. Zondag zet de hoofstad de fiets al centraal tijdens het "Feest van de fiets", waarvoor het Jubelpark wordt omgetoverd tot een fietsparadijs. Op dezelfde locatie kunt u ook het orgelpunt beleven van het Milieufestival dat de afgelopen week al voor de 20e keer plaatsvond in Brussel.

Tropisch Aalst

In Gent klutsen ze alle tradities en culturen bij elkaar, voor een inclusief (en gratis) feestje in de Brugse Poort: "Iedereen feest". Iedereen is - uiteraard - welkom. 

In Aalst kunt u dan weer terecht voor zwoele muziek tijdens "Latino festival Aalst", volledig op maat van deze tropische weekendtemperaturen. Het festival is volledig gratis, net zoals het zomerse weer. Prettig weekend! 

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen