Generatie Rookvrij wil kopieergedrag van kinderen voorkomen, "want zien roken, doet roken"

Elk kind dat vanaf nu geboren wordt, mag niet meer blootgesteld worden aan tabak, en mag niet in de verleiding komen om te beginnen met roken. Dat is de doelstelling van de actie Generatie Rookvrij, zegt Dries Vandenbempt van het Vlaams Instituut Gezond Leven in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vandaag is het Werelddag zonder Tabak. Roken is nog altijd zeer verslavend en de beste manier om te verhinderen dat kinderen zelf gaan roken, is door het goede voorbeeld te geven en hen zo weinig mogelijk in contact te brengen met het rookgedrag van anderen mensen, ook op publieke plaatsen. 

Zo mag er bijvoorbeeld niet gerookt worden in de Zoo van Antwerpen en in het Sport Vlaanderen-terrein in Hofstade zijn er rookzones uit het zicht van de kinderen. "Met Generatie Rookvrij willen wij kinderen en jongeren rookvrij laten opgroeien. We weten dat zien roken, doet roken, we willen dat kopieergedrag vermijden", zegt Vandenbempt.

"Het gaat niet om een verbod met boetes, maar het is een sensibiliserende actie waarbij we rokers bewust maken en vragen niet te roken in het zicht van kinderen. Roken is erg verslavend en boetes stigmatiseren de rokers heel fel, dat willen we vermijden."

"Momenteel zijn er al verschillende gemeenten die hun speelterreinen rookvrij maken. Er zijn ook meer en meer bedrijven die rookvrije zones maken, dat is een maatschappelijk tendens", zegt Vandenbempt. In andere landen, zoals Singapore, zijn ze op dat gebied al veel verder. "Bij ons is de maatschappij er nog niet helemaal klaar voor, al blijkt uit onderzoek dat 90 procent van de mensen achter het principe van Generatie Rookvrij staat". 

Meest gelezen