Helletocht in Kluisbergen wordt "zwaarste wandeltocht van Vlaanderen"

In Kluisbergen wordt morgen voor de eerste keer de Helletocht georganiseerd. Het gaat om een wandeltocht die de zwaarste wordt genoemd van heel Vlaanderen.

Wie eens goed wil afzien op een loodzwaar wandelparcours moet zaterdag 1 juni afzakken naar Kluisbergen voor de eerste editie van de Helletocht van Omloop Kluisbergen. Omloop Kluisbergen organiseert al voor de 48e keer een wandeltocht, maar wilde zich deze keer richten tot de sportieve wandelaars die langere afstanden verkiezen.

Getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen

Wat de wandelroute zo zwaar maakt, zijn de 9 hellingen die overwonnen moeten worden. Twee daarvan zijn de alom gekende Patersberg en Koppenberg. "Dat zijn hellingen met een stijgingsgraad die varieert tussen de 7 en 20%", vertelt voorzitter van Omloop Kluisbergen, Marc Brauwaeys. "Het gaat natuurlijk niet gemakkelijk zijn, maar dat is de bedoeling. Sportieve wandelaars hebben op die manier een grotere uitdaging. Het grote voordeel is dat veel van de hellingen zich niet op verharde wegen bevinden, maar ook in de bossen.  Daardoor is het parcours afwisselend." En natuurlijk staat 'de Helle' op het programma, de steilste klim van het Kluisbos.

Minder zware routes

De zware route is 75 kilometer lang, maar de amateurwandelaars kunnen ook kiezen voor een minder zware variant van 25 of 50 kilometer. Er zijn al 2.000 wandelaars ingeschreven. De 75 kilometer krijgt veertien bevoorradingsposten, zodat deelnemers genoeg energie hebben om deze prestatie tot een goed einde te brengen. Onderweg krijgen de stappers ook een ontbijt, een middagmaal en een Breugelmaal. Tussen 5 en 6 uur 's morgens kunnen deelnemers starten en je hebt tijd tot middernacht uur om de finish te bereiken. De 50 kilometer start tussen 6.30 uur en 7.30 uur en de 25 kilometer tussen 8 en 11 uur. 

Affiche Helletocht

kasto80

Meest gelezen