"Ik wil aan jongeren tonen dat, als je een doel hebt, je dat ook kan bereiken"

Hij danste zich begin jaren 90 de ziel uit het lijf als 'Marky Mark' en liet daarbij geen kans onbenut om met zijn indrukwekkende sixpack te pronken. Mark Wahlberg had eindelijk zijn "Good vibrations" gevonden, nadat hij enige tijd daarvoor 45 dagen in een cel doorgebracht had ("Ik maakte deel uit van een zware bende. Het was of vechten of sterven. En dat is geen zever."). Zijn fysieke capaciteiten werden opgemerkt door Calvin Klein en al snel sierde Wahlbergs lichaam, inclusief het juiste ondergoed, menig reclamepaneel. Daarbij deinsde hij er niet voor terug om uitdagend zijn kruis vast te pakken. Regisseur Penny Marshall zag 25 jaar geleden in hem een ideale soldaat - ruwe bolster, blanke pit - voor haar komische bioscoopfilm "Renaissance man". Het werd het begin van een duizelingwekkende filmcarrière voor Wahlberg, toen nog een prille twintiger.

Niet dat "Renaissance man", die begin juni 1994 in wereldpremière ging,  een groot commercieel succes was. Zelfs de aanwezigheid van Danny DeVito ("Taxi"), Gregory Hines ("The cotton club") en Oscarwinnaar Cliff Robertson kon de film niet redden. Regisseur Marshall zelf had toen al de kassuccessen "Big" en "Awakenings" achter haar naam staan. Toch zou deze eerste filmrol op het witte doek een belangrijke wending in de carrière van Wahlberg betekenen.

Mark Wahlberg: "Penny belde me op toen ze aan het zoeken was naar acteurs voor haar film. Toen ik haar ontmoette, vertelde ik haar dat het mijn ambitie niet was om acteur te worden. Ze zei: "Wat bedoel je? Je doet niets anders dan acteren. Ook nu weer. Je doet nu alsof je cool bent. Alsof je de stoere bink bent. Kom, pak die papieren, ga naar buiten, leer wat er geschreven staat, kom terug naar binnen en doe je auditie." En ja, ik kreeg de job. Ik ben 'a lucky son of a bitch'." (CBS 60 Minutes, november 2011)

"Acteren zei me niet veel. Ik had een rol aangeboden gekregen voor "Sister act 2", maar dat kon me niet boeien. En dan passeerde "Renaissance man", waarvoor ik door Penny danig uitgedaagd werd. Ze was een levensecht persoon en ik voelde haar aan, zoals ik nooit iemand voordien aangevoeld had. Na de opnames voor die film wist ik het zeker: dit was mijn ding!" (NJ True Jersey, december 2010)

"Ik hield van films, maar zelf acteren, nee, dat idee lag me niet. Het idee dat ik de stoerste kerel van Boston was, woog toen nog zwaar om dragen. Maar na die film wist ik dat ik mezelf niets anders meer zag doen." (Boston News, november 2018)

"Danny DeVito (die de rol van de gescheiden reclameman Bill Rago speelt en leerkracht op een legerbasis wordt, red.) en Penny overtuigden me om verder te acteren. Ze namen geen blad voor de mond en waren erg eerlijk in hun commentaren. Al die Hollywood-prietpraat, daar hielden ze zich niet mee bezig. Na "Renaissance man" wilde ik niets lievers nog doen. Want ik besefte dat ik plaatsen zou kunnen bezoeken waar ik anders nooit zou geraken. En dingen zou kunnen meemaken die anders onmogelijk zouden blijven." (The Guardian, september 2003)

"Penny is mijn zus. Ook al vind ik haar heus wel sexy. Nee, ze past op me. Ze is eerlijk tegen mij. Dat is ook wel de belangrijkste reden waarom ik met haar wil werken."(Promo-interview, juni 1994)

"Ik wil me niet bewijzen tegenover de mensen die al in de filmwereld zitten. Nee, ik wil aan kinderen en jongeren tonen dat, als je een doel hebt, je dat ook kan bereiken. Zoals die work-outvideo die ik gemaakt heb. Ik doe zoveel aan fitness omdat ik het lichaam wil dat ik nu heb. Als ik anderen kan helpen dat ook te doen bereiken, als ze dat zelf willen, dan is dat toch cool." (Promo-interview)

"Eigenlijk speel ik het liefst een rol die dicht tegen me aanleunt. Dat er toch gelijkenissen zijn tussen mezelf en mijn personage. Wat is er makkelijker dan jezelf te spelen? Daarom moet dat nog geen kopie van 'Marky Mark' zijn, maar er moeten wel aanrakingspunten zijn. Ik wil het mezelf niet moeilijk maken." (Promo-interview)

Na "Renaissance man" volgde "The basketball diaries" met Leonardo DiCaprio. Daarna was er aan zijn populariteit geen houden meer aan en speelde Wahlberg in bioscoopsuccessen als "Boogie nights", "Planet of the apes", "Shooter", "Ted" en "Transformers". Voor zijn rol in "The departed" werd hij zowel voor een Oscar als een Golden Globe genomineerd. Dankzij "Ted" mocht hij dan weer een MTV Movie Award in ontvangst nemen. De nu 47-jarige Wahlberg is getrouwd met fotomodel Rhea Durham en heeft 4 kinderen.

Meest gelezen