Foto van Parijs ter illustratie
AFP or licensors

In deze 52 parken in Parijs mag weldra niet meer gerookt worden

Vanaf volgend weekend is het verboden om te roken in 52 parken en publieke tuinen in Parijs. Wie op heterdaad betrapt wordt, krijgt een boete van 38 euro.

Het rookverbod is niet toevallig vandaag aangekondigd, 31 mei is Werelddag tegen Tabak. Roken is in Parijs al verboden in alle openbare speeltuinen. Vorig jaar startte de Franse hoofdstad ook met het experiment Jardins sans tabac. In zes parken mocht sindsdien niet meer gerookt worden.

Na het succes van dat experiment wordt het rookverbod nu uitgebreid naar 52 parken en openbare tuinen. Het verbod gaat in vanaf 8 juni. De 52 parken vormen samen zo'n 10 procent van de groene ruimte in de hoofdstad.

De eerste weken zullen agenten van de stad in de desbetreffende parken aanwezig zijn om te sensibiliseren. Er zullen ook borden en ludieke asbakken geplaatst worden om de parkbezoekers op het verbod attent te maken. Wie na die periode van sensibilisering op heterdaad betrapt wordt, krijgt een boete van 38 euro.

Met het verbod wil het stadsbestuur de Parijzenaars op de gevaren van passief roken wijzen. Maar het verbod moet er ook toe leiden dat de parken properder worden.

Een overzicht van de parken vindt u op de website van de stad Parijs.

Meest gelezen