Jan Raes stopt na 11 jaar als directeur van het Amsterdams Concertgebouworkest

De Belg Jan Raes neemt eind dit jaar ontslag als directeur van het Concertgebouworkest van Amsterdam, een van de beste symfonische orkesten van de wereld. Jan Raes heeft het orkest meer dan 11 jaar geleid. Onlangs kreeg Raes kritiek nadat hij een dirigent had ontslagen in een zaak van grensoverschrijdend gedrag. Dat leidde tot ongenoegen bij enkele musici. "Het is tijd voor een nieuwe fase, voor mij en voor het orkest", zegt Jan Raes.

Het Concertgebouworkest Amsterdam krijgt volgend jaar een nieuwe chef-dirigent en artistiek directeur. Voor Jan Raes (59) is het duidelijk dat er op dat ogenblik ook een nieuwe algemeen directeur klaar moet staan. Raes wijst er wel op dat de beslissing hem moeilijk valt. Hij is vooral trots op de blijvende uitzonderlijk hoge kwaliteit van het orkest, het bereiken van een  nieuwe publiek en de gezonde financiën. 

Volgens Raes heeft zijn vertrek niets te maken met de kwestie Daniele Gatti. Gatti moest vorige zomer vertrekken na beschuldigingen van seksueel wangedrag, die hij zelf ontkende. Raes noemde het ontslag van Gatti "de zwaarste periode" sinds zijn aantreden in december 2008.

Jan Raes heeft nog geen idee wat hij in de toekomst gaat doen. Sylvia Huang, de Belgische finaliste van de Koningin Elisabethwedstrijd viool, speelt eerste viool bij het Concertgebouworkest.  

Meest gelezen