Videospeler inladen...

Opgepakte kapitein na dodelijk scheepsongeval op Donau: "Ik heb niets verkeerds gedaan"

In Boedapest, in Hongarije, is de kapitein gearresteerd van een toeristenboot die een ander schip heeft aangevaren. Bij het incident, eergisteren op de Donau, vielen 7 doden. In een verklaring via zijn advocaat ontkent de kapitein dat hij een misdrijf heeft begaan.

Twee dagen na het ongeval zijn nog altijd 21 mensen vermist. 7 anderen konden gered worden. De 7 mensen die omkwamen zijn 5 Zuid-Koreaanse toeristen en twee bemanningsleden.

De precieze omstandigheden van het scheepsongeval zijn nog steeds onduidelijk, maar de gezonken boot zou op het moment van het ongeval aan de kade hebben gelegen toen de aanvaring gebeurde.

Gisteren werd al een strafrechtelijk onderzoek geopend naar het ongeval. De 64-jarige Oekraïense kapitein van de toeristenboot is inmiddels opgepakt en wordt beschuldigd van roekeloos gedrag.

Volgens zijn advocaat heeft de man echter geen enkele regel overtreden of een misdrijf begaan. "Het is voorbarig om hem als een verdachte te beschouwen."

De hulpdiensten zeggen intussen dat het nog dagen kan duren voor de gezonken boot geborgen kan worden.  Door de sterke stroming verlopen de reddings- en bergingsactie heel moeilijk. 

De vraag blijft dan ook of de vermisten allemaal zullen gevonden worden. Zo werd één lichaam pas 12 kilometer verder teruggevonden. 

"Er komt nu ook kritiek op de overheid omdat er op de Donau veel te roekeloos gevaren zou worden", vertelt correspondent Stefan Bos. "En er zijn ook critici die zeggen dat de verantwoordelijkheid misschien niet enkel bij de opgepakte kapitein ligt maar ook bij de toeristenboot zelf, die volgens ooggetuigen plotse manoeuvres zou hebben uitgevoerd."

De Hongaarse premier Viktor Orban vraagt intussen een grondig onderzoek naar het ongeval. Hij sprak ook zijn medeleven uit tegenover de slachtoffers. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen