Videospeler inladen...

Socioloog Mark Elchardus: "Het middenveld heeft gefaald, het heeft niet naar zijn leden geluisterd"

De middenveldorganisaties, zoals vakbonden, ziekenfondsen en de Boerenbond, hebben in aanloop naar de verkiezingen gefaald. Zij hebben niet genoeg naar hun leden geluisterd, zegt socioloog Mark Elchardus in "De afspraak op vrijdag". 

Het middenveld speelt traditioneel een belangrijke rol in het Belgische politieke bestel. "De taak van het middenveld is om het doorgeefluik te zijn van de leden naar eventueel bevriende partijen, en daarin hebben de middenvelden deze keer gefaald", zegt Elchardus.

"Hadden ze beter geluisterd dan hadden ze zowel aan de christendemocraten als de sociaaldemocraten gezegd dat men veel meer aandacht moest hebben voor de migratie- en integratieproblematiek. Dat men daarover duidelijke standpunten moest hebben, veel scherper en helderder dan nu het geval is."

"De stem die men nu uit het middenveld gehoord heeft, is die van de professionals, de kaders en middenkaders, en niet die van de leden. Dat kader is een uitermate progressieve groep en dat heeft de toon gezet en dat heeft de sociaaldemocratie en christendemocratie zwaar gekost", stelt Elchardus. 

Middenveld blijft belangrijk

"Het is niet omdat de relatie met de politiek moeilijk ligt, dat middenveldorganisaties op zich minder belangrijk worden. Ik denk niet dat een democratie als de onze kan werken zonder stevige middenveldorganisaties", zegt Elchardus. 

"We hebben dat de laatste maanden gezien met de gele hesjes. Er kan een spontaan protest komen van de bevolking als het te veel wordt, maar als dat niet omkaderd wordt, heeft zo'n beweging maar twee opties: steeds meer geweld, of uitdoven."

Elchardus ziet nog een ander probleem met de middenveldorganisaties; "We mogen niet vergeten dat in het Vlaams Parlement de twee grootste partijen niet die middenveldtraditie hebben. Vandaar is er een grote wederzijdse argwaan. Dat is nadelig voor het land en als men mij zou vragen wat momenteel een grote opdracht is voor dat middenveld, dan is het dat men toch probeert die wederzijdse argwaan weg te werken."

Kijk hieronder naar de hele uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen