Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Al bijna 1.000 gevallen van mazelen in de VS, hoogste aantal in 27 jaar

Het aantal gevallen van mazelen in de Verenigde Staten is op het hoogste niveau sinds 1992. De eerste vijf maanden van dit jaar zijn er al 971 nieuwe patiënten met deze besmettelijke ziekte geregistreerd, zo heeft het gezondheidsagentschap Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta bekendgemaakt.

"Als er in de zomer en herfst nog nieuwe gevallen bijkomen, kunnen de Verenigde Staten hun status als 'mazelenvrij land' verliezen", stelt het agentschap vast op haar website. In 2000 werd deze ziekte in de VS als overwonnen beschouwd, maar ze stak daarna weer de kop op.

Vorig jaar waren er volgens het gezondheidsagentschap CDC 372 nieuwe gevallen van mazelen en intussen komt de ziekte opnieuw voor in 26 van de 50 Amerikaanse deelstaten. De overheid roept de bevolking op om zich opnieuw te laten vaccineren. 

"Ik wil de ouders op het hart drukken dat de vaccins tegen het krijgen van deze ziekte volkomen veilig zijn en zeker niet een bron van autisme kunnen zijn", aldus Robert Redfield, de directeur van de CDC.

In de Verenigde Staten, maar ook op veel andere plaatsen in de wereld, groeit de aanhang van antivaccinatiebewegingen. Zij trekken het nut van vaccinaties in twijfel en waarschuwen voor nadelige bijwerkingen, zoals autisme.

Ook in Europa zijn de mazelen weer in opmars. In februari werden er in België 90 gevallen vastgesteld. Meestal ging het om mensen die in het buitenland besmet werden met de ziekte en die niet gevaccineerd waren. België behoort tot de landen met het hoogste vaccinatiepercentage in Europa. Minstens 95% van de Belgen is ingeënt tegen de mazelen. Toch is dat nog te weinig om de ziekte volledig uit te roeien. 

Meest gelezen