Mischaël Modrikamen stapt uit de Belgische politiek

Na de verkiezingsnederlaag van vorige zondag stapt Mischaël Modrikamen uit de Belgische politiek. Wat er met zijn rechts-populistische Parti Populaire zal gebeuren, is nog niet duidelijk: ofwel komt er een doorstart in samenwerking met andere rechtse partijen, ofwel wordt de partij ontbonden. Modrikamen wilde met zijn partij alle stemmen rechts van de liberale MR samenbrengen, maar is daar nooit in geslaagd.

De Parti Populaire ontstond 10 jaar geleden, in de nasleep van de Fortis-affaire, waardoor Mischaël Modrikamen enige bekendheid had gekregen als verdediger van gedupeerde aandeelhouders . Aanvankelijk waren Modrikamen en econoom Rudy Aernoudt allebei covoorzitter, maar in 2010 werd Aernoudt al uit de partij gezet omdat hij het niet eens was met de separatistische koers die de partij begon te varen.

Bij de federale verkiezingen van 2010 overschreed de PP alleen in Waals-Brabant de kiesdrempel en werd Laurent Louis de enige verkozene van de PP in het parlement. Twee maanden later werd Louis uit de partij gezet wegens politieke meningsverschillen met Modrikamen. Louis haalde het nieuws meer dan eens met bedenkelijke uitspraken. Zo noemde hij premier Elio Di Rupo in 2014 "Monsieur le pédophile" en ontkent hij het bestaan van de Holocaust.

In 2014 haalt de Parti Populaire 2 verkozenen: Aldo Carcaci in de Kamer en André-Pierre Puget in het Waals Parlement. Anderhalf jaar later stapte Puget uit de PP. De reden: politieke meningsverschillen met de partijleiding.

Zelf wordt Modrikamen het voorwerp van vier huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar fraude en gesjoemel met Europese subsidies. Hij wordt niet veroordeeld. Op politiek vlak probeert Modrikamen electoraal te scoren door zich op de lijn van de Amerikaanse president Donald Trump te plaatsen. Daarvoor werkt hij onder meer samen met Steve Bannon, diens voormalige raadgever.

In Vlaanderen heb je een echte democratie, maar niet in Wallonië, want daar is het niet mogelijk om een rechtse politieke koers te voeren

Mischaël Modrikamen

Het mocht niet baten: bij de verkiezingen van vorige zondag boerde de PP weer achteruit. Einde verhaal voor de partij, die eigenlijk nooit echt vaste voet aan de Franstalige electorale grond kreeg. Volgens Modrikamen komt dat omdat zijn partij nooit heeft mogen deelnemen aan tv-debatten. "Dat is als boksen in de ring met één hand op je rug gebonden", zegt hij aan VRT NWS. "In Vlaanderen heb je een echte democratie, maar niet in Wallonië, want daar is het niet mogelijk om een rechtse politieke koers te voeren."

Over zijn toekomstplannen blijft Modrikamen vaag. "Er zijn veel mogelijke plannen, maar ik heb nog niets concreets."

Meest gelezen