Nederlandse gijzelaar gedood op de Filipijnen

Een Nederlandse vogelaar die al jaren werd gegijzeld door terreurbeweging Abu Sayyaf is omgekomen op de Filipijnen. Dat zegt het Filipijnse leger. De man werd in 2012 ontvoerd in het zuiden van het land. 

Ewold Horn was een fervent vogelliefhebber die in 2012 werd ontvoerd tijdens een trip op een afgelegen Filipijns eiland in de buurt van Borneo. Horn en zijn Zwitserse reisgenoot waren op zoek naar een speciale vogel toen ze in handen vielen van terreurbeweging Abu Sayyaf. 

Horn zou zijn doodgeschoten toen hij probeerde te ontsnappen tijdens een vuurgevecht tussen het Filipijnse leger en strijders van Abu Sayyaf. Het leger zegt het lichaam van de Nederlander te hebben geborgen. Het bericht is nog niet bevestigd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vraagt meer uitleg van de Filipijnse overheid over de dood van Horn.

Bomaanslagen en onthoofdingen

De Zwitser Lorenzo Vinciguerre kon in 2014 al ontsnappen toen het leger het kamp waar ze werden vastgehouden aanviel. De Filipijnse gids die hen vergezelde ontsnapte eerder al, door uit de speedboot van de ontvoerders te springen. Maar Horn was te zwak om ook weg te komen. 

De groep Abu Sayyaf wil een onafhankelijke islamitische staat oprichten in het zuiden van de Filipijnen. Ze zijn verantwoordelijk voor talloze bomaanslagen, onder andere tegen christelijke kerken.  De afgelopen jaren hebben ze ook verschillende westerlingen gegijzeld en onthoofd. 

Ewold Horn met zijn Zwitserse reisgenoot en Filipijnse gids

Meest gelezen