Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Kim Jong-un executeerde diplomaten na mislukte top met VS"

In Noord-Korea zouden vijf diplomaten geëxecuteerd zijn na de mislukte topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. De top vond in februari plaats in Hanoi in Vietnam. Volgens een Zuid-Koreaanse krant heeft Kim Jong-un de betrokkenen afgestraft. 

De top in Hanoi was de tweede ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump. De VS willen dat Noord-Korea zijn nucleaire wapenarsenaal afbouwt en zouden daarvoor in ruil de economische sancties tegen Noord-Korea opheffen. Maar het kwam niet tot een akkoord. Het lijkt er nu op dat Kim Jong-un de medewerkers die nauw betrokken waren bij de top afgestraft heeft. 

Zo zou de Noord-Koreaanse gezant in de VS,  Kim Hyok-chol, in maart omgebracht zijn op de luchthaven van Pyongyang. Ook vier andere diplomaten zouden geëxecuteerd zijn. Ze werden beschuldigd van spionage voor de Verenigde Staten, weet de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo.

Ook zus van Kim Jong-un uit gratie gevallen

De zus van Kim Jong-un houdt zich gedeisd sinds de mislukte top.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Kim Yong-chol, de man die de onderhandelingen in Vietnam leidde, is naar een werkkamp gestuurd en moet zich ideologisch laten bijscholen. Kim Song-hye, die de top mee voorbereidde en de tolk Sin Hye-yong zijn naar een kamp voor politieke gevangenen gestuurd. De tolk zou een cruciale vertaalfout gemaakt hebben.

Tijdens de top was ook een prominente rol weggelegd voor de jongere zus van Kim Jong-un. Ook zij is uit de gratie gevallen. Sinds de top is Kim Yo-jong niet meer in het openbaar verschenen. Ze zou zich ergens schuilhouden, weg van haar broer. 

Volgens de Zuid-Koreaanse krant kan de zuivering een antwoord zijn op de onvrede in Noord-Korea over het gebrek aan vooruitgang. 

Meest gelezen