Proces tegen ex-Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw nu echt begonnen

Na al verschillende keren te zijn uitgesteld, is vandaag het proces tegen ex-Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. van start gegaan. Het koppel wordt verdacht van de moord op Marc Dellea, de toenmalige echtgenoot van Sylvia B. Zelf ontkennen Van Eyken en zijn vrouw dat ze iets met de zaak te maken hebben.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar vandaag is het proces tegen Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. van start gegaan in Brussel. Zij staan terecht voor de moord op de toenmalige echtgenoot van Sylvia B., Marc Dellea. Het proces moest eigenlijk eind 2017 al beginnen, maar werd toen een eerste keer uitgesteld wegens technische problemen. In november vorig jaar volgde opnieuw een uitstel, deze keer omdat het koppel in verdenking was gesteld van sabotage van bewijsmateriaal. Vandaag is het proces eindelijk gestart. Christian Van Eyken en Sylvia B. ontkennen elke betrokkenheid. 

Deze ochtend werd de zaak toch weer even opgeschort. De verschillende partijen vroegen het verhoor van bijkomende getuigen en de voeging van een aantal geluidsopnames bij het dossier. De rechtbank trok zich terug om te beraden over de verzoeken, maar heeft die zowat allemaal afgewezen. De zitting is nu hervat met de ondervraging van de beklaagden. Het hele proces zal ongeveer drie weken duren.

De moeder van het slachtoffer is tevreden dat het proces gestart is: "Het begin is hoopvol. Laten we hopen dat het zo doorgaat." De hele procedure is zwaar geweest, maar de familie toont zich strijdvol: "We moeten eerst deze drie weken door, en dan zien wat er ons te wachten staat. Maar er gaat sowieso een beroep komen. Is het niet van hen, dan is het van ons." Aangezien de zaak voor de correctionele rechter komt, is het inderdaad nog mogelijk om na de uitspraak in beroep te gaan. Die mogelijkheid zou er niet zijn geweest, moest de zaak voor het hof van assisen zijn gekomen. 

Waarover gaat het proces?

In juli 2014 werd de 45-jarige Marc Dellea gevonden in zijn appartement met een kogel in het hoofd. De man was verwikkeld in een echtscheidingsprocedure met zijn vrouw Sylvia B., een medewerkster van toenmalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken. Uit het onderzoek kwam aan het licht dat de vrouw een relatie had met Van Eyken. In oktober 2015 werd ze aangehouden op verdenking van de moord op haar man. 

Een tijd later ontdekten de speurders camerabeelden. Daarop is te zien hoe Christian Van Eyken samen met Sylvia B. in de nacht van de moord binnengaat in het appartement van het slachtoffer. Zo konden de speurders ook Van Eyken linken aan de moord. De camerabeelden zijn een belangrijk bewijsstuk. Ze kunnen aantonen dat de twee het slachtoffer als laatsten levend gezien hebben. 

In januari 2016 werd Van Eyken, na opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid, aangehouden op verdenking van moord. Maar een dag later liep hij alweer vrij rond. Het aanhoudingsbevel was niet ondertekend door de onderzoeksrechter, waardoor de aanhouding niet wettelijk was. Dankzij deze procedurefout kon Van Eyken zijn proces afwachten buiten de gevangenis.

Waarom sleept het zo lang aan?

In december 2017 moest het proces tegen Christian Van Eyken en zijn vrouw – toen nog zijn vriendin – van start gaan. Maar omwille van technische problemen was het voor hun advocaten niet mogelijk de afgeluisterde telefoongesprekken en video-opnames te beluisteren. Daardoor konden ze hun cliënten niet naar behoren verdedigen en was een uitstel noodzakelijk. 

Er werd een nieuwe datum vastgesteld: 5 maart 2018. Maar nog steeds hadden de advocaten de video-opnames en geluidsfragmenten niet kunnen beluisteren. Bovendien, zo haalde de verdediging aan, was niet de correctionele rechtbank bevoegd, maar wel het hof van assisen. Twee problemen die een nieuw uitstel verantwoordden.

12 november 2018 zou het proces dan echt van start gaan, maar een paar dagen ervoor opende het parket van Brussel een onderzoek naar informaticasabotage. De dvd waarop de camerabeelden van de nacht van de moord staan, werd vernield op de griffie. Het parket stelde Van Eyken en Sylvia B. in verdenking van sabotage van bewijsmateriaal. Ook hun advocaten werden verhoord. De rechtbank stelde het proces opnieuw uit om het koppel de kans te geven nieuwe advocaten te zoeken. 

Anderhalf jaar na de oorspronkelijke startdatum kon het proces tegen Christian Van Eyken en zijn vrouw vandaag dus eindelijk beginnen. Met nieuwe advocaten én met de camerabeelden. Daar bestonden gelukkig kopieën van.

Wie is Christian Van Eyken?

Christian Van Eyken is een Belgisch politicus. Van 1995 tot 2019 zetelde hij in het Vlaams Parlement voor UF (Union des Francophones). Bij de laatste verkiezingen was hij echter geen kandidaat meer.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen