Royaal gespot: een fan van Aston Villa, een fan van Angèle en niet bepaald een fan van Donald Trump

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Noren en de Britten waren in de ban van voetbal. Kroonprins Haakon organiseerde een partijtje thuis maar moest nipt het onderspit delven, terwijl een euforische prins William "zijn club" zag promoveren. Zender RTBF onderschepte dan weer een blozende Belgische prinses Louise op een concert van Angèle. De Nederlandse prins Constantijn steunde met Daniel van Zweden jonge ondernemers en Meghan Markle blijkt "gemeen" te zijn. 

De voetballende Noren

In Noorwegen heeft het kroonprinselijke gezin zijn jaarlijkse voetbalmatch gehouden, thuis in het woonpaleis Skaugum in Asker, op een 20-tal kilometer van hoofdstad Oslo. Kroonprins Haakon, prinses Mette-Marit en hun kinderen Ingrid Alexandra en Sverre Magnus trokken enthousiast hun voetbalplunje aan en namen het op tegen Asker United.

Bedoeling van het vriendschappelijke partijtje is voetbal onder de aandacht te brengen als vorm van integratie en voetballende meisjes in de schijnwerpers te zetten. De match gebeurt telkens in samenwerking met de Noorse Voetbalbond. Skaugum is de residentie van kroonprins Haakon en Mette-Marit. Ze kregen het landgoed cadeau van koning Harald en koningin Sonja voor hun huwelijk in 2001.

De match bleek spannend tot op het laatste moment. Prinses Ingrid Alexandra van Team Skaugum maakte, na een doelpunt van haar vader, gelijk tot 5-5 met een penalty, maar uiteindelijk verloor het koninklijke team met 5-6. Aanvoerder van Team Skaugum was Mette-Marit die zich duidelijk fit genoeg voelde. De kroonprinses liet in oktober weten te lijden aan longfibrose en door de chronische ziekte moet haar agenda aangepast worden.  

Sverre Magnus, Haakon en Ingrid Alexandra die elk scoorden.
kongehuset.no

Een juichende, springende William

Van de ene voetballende royal naar de andere voetbalminnende royal: de Britse prins William-met-pet genoot zichtbaar van de overwinning van Aston Villa tegen Derby County in het Wembley-stadion. William is een trouwe supporter van Aston Villa sinds zijn schooljaren. Dankzij de 2-1-overwinning knokt de club zich na drie seizoenen opnieuw in de Premier League, het hoogste niveau in de Engelse voetbalcompetitie.

William weet met zijn vreugde geen blijf en pakt voormalige speler John Carew eens goed vast in de tribune. 

Bekijk hieronder de beelden (en lees voort):

AFP or licensors

Een fan van Angèle gespot

Brussels popfenomeen Angèle stond op het podium van een uitverkocht  Vorst Nationaal en de Franstalige zender RTBF ging daarom even poolshoogte nemen buiten bij de jonge fans. Tot hun verbazing botste de tv-ploeg op prins Laurent die naar het concert kwam met zijn dochter Louise (15).

"Tot mijn grote spijt ken ik Angèle niet. Het is mijn dochter die in de ban is van haar. Zij raadde me aan te komen", vertelde Laurent voor de camera die daarna moest toegeven dat hij zijn gezelschap plotseling kwijt was. De prins gaf mee dat hij graag chill-out hoort, een soort rustige dancemuziek. Even later ziet Laurent Louise en roept haar erbij. Die verklapt blozend dat ze haar vader al lichtjes warm had gemaakt voor Angèle door hem enkele nummers te laten horen in de auto. "Daar herinner ik me niets van", lacht Laurent.  

Mijn dochter Louise is in de ban van Angèle
On n'est pas des pigeons!/RTBF

Fans van ondernemerschap

De Nederlandse prins Constantijn, broer van koning Willem-Alexander, heeft een tweedaags bezoek gebracht aan Zweden waar hij prins Daniel, de echtgenoot van kroonprinses Victoria, ontmoette. Constantijn en Daniel zetten beiden graag hun schouders onder startende ondernemers. Constantijn is ambassadeur van StartUp Delta en Daniel heeft een soortgelijke rol. Met de Prins Daniel Fellowship wil hij jonge mensen inspireren tot ondernemerschap en hen steunen. Daniel was in een vorig leven personal trainer en eigenaar van Balance, enkele luxueuze sportzaken.

Vorig jaar overtuigde Constantijn Daniel nog telefonisch om af te zakken naar Nederland voor een bijeenkomst over start-ups (innovatieve en erg ambitieuze nieuwkomers in het bedrijfsleven, red.). "Nederlandse ondernemers kunnen vooral profiteren van het kapitaal en de unicorns (niet-beursgenoteerde start-ups met een waardering van meer dan 1 miljard dollar, red.) in Zweden én de Zweden kunnen profiteren van Nederland als een markt in de volgende stap naar Europese expansie", legde Constantijn toen uit.

Constantijn (l) en Daniel (r).
Kungahuset/Facebook

Minder hongerige maagjes dankzij Archie

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hadden voor de geboorte van zoontje Archie graag gehad dat er giften waren voor liefdadigheidsorganisaties in plaats van geschenkjes aan hun adres. En dat viel niet in dovemansoren. De Canadese premier Justin Trudeau maakte deze week bekend dat 90.000 euro zal overgemaakt worden aan de Breakfast Club of Canada, en dat om de geboorte van Archie Harrisson Mountbatten-Windsor te vieren. Trudeau heet de Sussex-familie ook van harte welkom voor een toekomstig bezoek. 

De Breakfast Club organiseert een gezond ontbijt voor kinderen die minder bedeeld zijn en anders met een lege maag op de schoolbanken zitten. Het goede doel doet dat al voor 220.000 leerlingen in zo'n 1.6000 Canadese scholen. Met het geld van de regering kunnen vijf nieuwe scholen dagelijks een extra 500 kinderen bereiken.

Vanwaar de band met Canada? Meghan leefde verschillende jaren in Toronto (Canada) terwijl ze opnames deed voor de tv-serie "Suits". Het was ook de plek waar Harry en Meghan voor het eerst samen in het openbaar verschenen, en dat voor de Invictus Games in 2017. Bovendien voerde Meghan gesprekken met Trudeau toen ze een jaar lang ambassadrice van World Vision Canada (om het belang van toegang tot water te benadrukken in ontwikkelingslanden, red.) was.

Ik wist niet dat ze gemeen was

Een andere regeringsleider die deze week Meghan vermeldde, is niemand minder dan de Amerikaans president Donald Trump. Voorafgaand aan zijn staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk kreeg hij de krant The Sun over de vloer. Zij vroegen wat hij dacht van de hertogin van Sussex die haar steun verleende aan zijn rivale Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Meghan vond toen dat Trump "vrouwenhaat verspreidde" en "verdeeldheid zaaide".

Trump blijkt niet op de hoogte te zijn van de uitspraken van de hertogin. "Wat kan ik zeggen? Ik wist niet dat ze gemeen was", besluit hij. Trump gaat in het interview niet over tot zijn (meestal) aanvallende stijl. Nee, hij voorspelt dat Meghan "een goede Amerikaanse prinses" wordt. "Ze wordt heel goed. Ik hoop dat ze erin slaagt." De president zit trouwens vanaf morgen in het Verenigd Koninkrijk voor een driedaags staatsbezoek, inclusief banket. Hij en first lady Melania zullen onder anderen de Queen en kroonprins Charles spreken. Meghan daarentegen is officieel met bevallingsverlof en zal niet in de buurt zijn.

Meest gelezen