"Sinds ik uit "Dance moms" vertrokken ben, voel ik me zo bevrijd"

Zes seizoenen lang was ze een van de sterdanseresjes van de populaire tv-serie "Dance moms", waarin onuitstaanbare moeders over lijken willen gaan om hun piepjonge dochters de beste dansopleiding te geven en dit onder het goedkeurende oog van de harde danscoach Abby Lee Miller. Maar in 2016 was het genoeg geweest voor Maddie Ziegler en ging ze haar eigen weg. Dankzij Sia’s wereldhits "Chandelier" en "Elastic heart" was de toen 14-jarige Ziegler uit Pittsburgh, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, al populairder dan ze ooit zelf had kunnen dromen. En het sprookje ging almaar verder, een sprookje dat dus begon met "Dance moms" dat zonder Maddie komende dinsdag met zijn 8e seizoen start.

Maar in 2016 was het dus genoeg geweest voor Maddie en zei ze, enigszins tot afgrijzen van Abby Lee Miller die haar kijkcijferkanon zag vertrekken, "Dance moms" - een serie die wereldwijd uitgegroeid was tot 'guilty pleasure' van veel kijkers - vaarwel.

Maddie Ziegler: "Het was een moeilijke beslissing om uit "Dance moms" te stappen. Maar het werd allemaal zwaar om dragen. Sinds ik vertrokken ben, voel ik me zo bevrijd. Bovendien, tijdens de opnames voelde ik zoveel druk op mij, omdat steeds verwacht werd dat ik de beste zou zijn." (Seventeen, juni 2016)

Moeder Melissa Gisoni: ""Dance moms" was een perfect platform voor mijn kinderen (ook de jongere zus van Maddie was in "Dance moms" te zien, red.) om gelanceerd te worden, maar die periode ligt nu helemaal achter ons. Ze hebben zelf aangegeven dat ze niet langer wilden meewerken, gewoon omdat ze zich er niet meer goed bij voelden. Bovendien werden de mogelijkheden om buiten "Dance moms" iets te doen danig gelimiteerd door contractuele afspraken. Het was tijd om een stapje verder te zetten." (Cosmopolitan, juni 2016)

Dat stapje had de jonge danseres toen al gezet in de videoclips van de Australische zangeres Sia. Maddie: "Nadat ze mij regelmatig in "Dance moms" gezien had, stuurde ze me een tweet dat ze mij in een van haar video’s wilde. Maar ik wist toen nog niet wie Sia was. Ik heb dan meegewerkt en had nooit verwacht dat die samenwerking zo’n effect zou hebben. Die video veranderde mijn hele leven. Plots werd ik overal herkend. Het is zelfs gebeurd dat ik met Sia naar de cinema ging en iemand naar me toekwam voor een foto: "Zou je moeder die van ons willen nemen?" Hilarisch toch dat ze haar niet herkenden en dachten dat ze mijn moeder was. Ik beschouw Sia als mijn doopmoeder. Al vanaf de eerste dag dat we elkaar ontmoetten was er die uitzonderlijke connectie." (The tonight show, januari 2019)

Niet alleen werkte Maddie ook daarna nog met Sia samen, maar ze trad ook op in video’s van "American idol"-deelnemer Todrick Hall en het Canadese duo Lennon & Maisy. Haar modellenwerk bracht haar op de covers van onder meer Harper’s Bazaar, Cosmopolitan en Teen Vogue. Als model werkte ze samen met onder meer Clean & Clear, Ralph Lauren en Target. Ook werd ze, naast actrice Elle Fanning, het gezicht van Tiffany and Co.’s Paper Flowers, wereldberoemd voor zijn hippe accessoirescollectie.

In 2016 was ze jurylid in een speciale kindereditie van "So you think you can dance". Een jaar later trad ze als gastjurylid op in "Project runway". Ze speelde een rol in de bioscoopfilm "The book of Henry", naast Naomi Watts en Jacob Tremblay. Ook werkte ze mee aan de film "Music", waarin ze te zien is naast Kate Hudson, en leverde ze de stem van Rose in de Netflix-animatiereeks "Spirit riding free".

In 2017 kwam haar biografie "The Maddie diaries" uit, die zeer goed scoorde in de Amerikaanse bestsellerlijsten. Maddie werkt ook nauw samen met liefdadigheidsorganisaties als "Starlight Children’s Foundation", dat langdurig zieke tieners een hart onder de riem wil steken, en "Dancers against cancer". Op Instagram heeft ze intussen meer dan 13 miljoen volgers.

Moeder Melissa: "Ondanks haar populariteit voeden we Maddie zo normaal mogelijk op. Als ze thuis is moet ze haar bed zelf opmaken, moet ze haar kamer zelf opruimen, moet ze de taakjes doen die we haar vragen. Ik ga dat allemaal niet voor haar doen." (Cosmopolitan)

Maddie: "Het is zeker niet makkelijk als je van jongs af aan in de schijnwerpers staat, je hoofd te laten bezoedelen door de roem. Ik ben altijd blijven proberen om de beste en nederigste versie van mezelf te zijn. Mijn vrienden hebben me altijd met 2 voeten op de grond gehouden. Zonder hen zou ik niet staan waar ik nu sta." (Vogue)

"Ik wil me steeds van mijn beste kant tonen aan de mensen die naar me opkijken. Ik wil er zeker niet ouder uitzien dan ik ben. Of er ongepast bijlopen. Nee, ik voel me het beste als ik mijn eigen zotte zelf kan zijn." (Vogue)

Meest gelezen