Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw na vijf jaar opnieuw open

Dit weekend opent de historische Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw na vijf jaar weer feestelijk de deuren. De kerk werd vijf jaar geleden gesloten voor het publiek wegens instortingsgevaar.

"Na vijf jaar renovatie- en restauratiewerken is de kerk opnieuw geopend. Vooral op vlak van stabiliteit waren er problemen. De gewelven vertoonden barsten, dus we moesten ingrijpen. We hebben meteen het interieur een nieuwe lek verf gegeven, dus de kerk heeft opnieuw een middeleeuws aanzien", vertelt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). 

Eindfase 

De renovatiewerken aan de Sint-Leonarduskerk zijn nog niet afgelopen. De werken zitten in hun eindfase, zegt Herbots. "Er zal nog een paar jaar werk zijn aan de kerk. De verwarming en elektriciteit moeten nog aangepakt worden, maar vanaf nu kunnen we opnieuw bezoekers en toeristen ontvangen. Ook de Sacramentstoren is opnieuw open." 

Feest

De kerk wordt vanavond op feestelijke wijze geopend. Zo zal de kerk vanaf 22.30 uur belicht worden met sjablonen van Sint-Leonardus. "Naast de belichting is er vrijdagavond een academische zitting met een koor uit Tongeren. Doorheen het weekend zijn er verschillende gidsbeurten om de kerk opnieuw te ontdekken", vult de burgemeester aan. 

Meest gelezen