Videospeler inladen...

Trump dreigt met invoertaksen voor Mexicaanse producten als illegale immigratie niet stopt

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ermee om vanaf 10 juni invoertaksen op te leggen voor alle Mexicaanse producten als mensen illegaal de grens met de VS blijven oversteken. "Een invoerheffing zal de Mexicaanse economie schaden, waardoor de bevolking het lastiger krijgt en misschien nog meer gedreven wordt om naar de VS te trekken. Het tegenovergestelde effect van wat Trump beoogt, dus", zegt VS-correspondent Björn Soenens.  

Op Twitter kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat er vanaf 10 juni een invoerheffing van 5 procent zal gelden voor alle producten die vanuit Mexico ingevoerd worden. "Tot het probleem van illegale immigratie opgelost is", zal die heffing gradueel stijgen.

In een mededeling kwam het Witte Huis later met meer verduidelijking. De invoerheffing zal elke maand met 5 procent stijgen, tot 1 oktober. Het zal dan gaan om een heffing van 25 procent.  "Het tarief zal op dat niveau blijven, behalve als of tot dat Mexico de illegale instroom van migranten vanuit zijn grondgebied substantieel stopzet."

Het Witte Huis beroept zich op de zogenoemde International Emergency Economic Powers Act om de heffing in te voeren. "Jarenlang heeft Mexico ons niet eerlijk behandeld. Maar we oefenen nu onze rechten als een soevereine staat uit", luidt de boodschap.

Aantal migranten is sterk toegenomen

Trump maakte van de illegale immigratie vanuit Mexico tijdens zijn verkiezingscampagne een van de belangrijkste thema's. Hij heeft het over een crisis aan de zuidelijke grens. Hij wil een muur bouwen op de volledige grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, maar heeft nog niet genoeg geld daarvoor bijeen gekregen. In februari riep hij de noodtoestand uit in de hoop zo federaal geld te kunnen vrijmaken, maar een rechter heeft dat onlangs geblokkeerd.

"De laatste tijd zijn er weer meer mensen die proberen om via Mexico de Verenigde Staten proberen in te geraken", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "De voorbije drie maanden zijn er elke maand 100.000 mensen tegengehouden. Als dat zo doorgaat, komen we op jaarbasis uit op meer dan 1 miljoen mensen. Vorig jaar waren het er 400.000 op jaarbasis."

Waar dat mee te maken heeft, is niet meteen duidelijk. "Onlangs heeft Trump de geldkraan dichtgedraaid voor El Salvador, Honduras en Guatemala, wat mensen nog meer naar armoede drijft. Mogelijk proberen veel mensen nu vanuit die landen via Mexico naar de VS te gaan", zegt Soenens.

"Zowel Mexicaanse als Amerikaanse economie slachtoffer"

Mexico zegt dat de invoertaksen een ramp zullen zijn voor het land en vraagt overleg met Trump. "Als dit effectief in werking treedt, moeten we krachtig antwoorden", verklaarde Jesus Seade, de Mexicaanse topdiplomaat voor Noord-Amerika, aan de pers.

Mexico voert vooral landbouw- en voedingsproducten uit naar de VS, denk aan avocado's en tequila. Maar het is ook een groot productieland en de thuisbasis van verschillende Amerikaanse bedrijven. Zo worden er honderdduizenden auto's per maand geproduceerd en zijn bijvoorbeeld Ford, General Motors, John Deere, IBM en Coca Cola allemaal actief in Mexico. Het land maakt ook deel uit van de G20.

Een invoerheffing zal de Mexicaanse economie schaden, waardoor de bevolking het lastiger krijgt en misschien nog meer gedreven wordt om naar de VS te trekken. Het tegenovergestelde effect van wat Trump beoogt.

VS-correspondent Björn Soenens

"Een invoerheffing zal de Mexicaanse economie schaden, waardoor de bevolking het lastiger krijgt en misschien nog meer gedreven zal worden om naar de VS te trekken. Het tegenovergestelde effect van wat Trump beoogt, dus", zegt Soenens. "Daarnaast wordt ook de Amerikaanse economie getroffen, want producten die nu relatief goedkoop kunnen worden ingevoerd, zullen veel duurder worden voor de consument."

De Mexicaanse munt, de peso, is sinds de aankondiging bijna 2 procent in waarde gezakt tegenover de Amerikaanse dollar. Dat is het laagste peil in bijna 3 maanden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen