Vranckx op zaterdag: Nomaden in Malawi

Jonge reporters die de wereld intrekken op zoek naar verhalen. Dat zijn "De Nomaden". Deze maand is er elke week zo'n reportage te zien in "Vranckx" op zaterdag. Deze week het verhaal van Bart Dereymaeker die in het spoor van zijn overleden vader naar Malawi reist. Zijn twee goede vrienden Thomas Schoenaerts en Bregt Jansegers maakten er een reportage van.

Lieven Dereymaeker had in Malawi een project om jongeren te helpen om naar school te kunnen gaan.  Met Agogo zamelde hij geld in voor studiebeurzen. Drie jaar geleden, na zijn laatste reis naar Malawi, overleed Lieven aan de gevolgen van Malaria. Zoon Bart wil nu weten of het project impact heeft gehad en of ontwikkelingshulp op kleine schaal zinvol is. Hij wil ook onderzoeken wat er misloopt met het onderwijs in Malawi.

Eerste halte van de reis:  Mulanje in het zuiden. Daar woont Robert, de eerste student van het project. Hij heeft met de steun van Barts vader automechanica gestudeerd en heeft nu zijn eigen garage.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...
Papa is hier zijn hart verloren. Hij heeft hier iets moois gedaan en heeft hier mensen geholpen.
Bart Dereymaeker

Studeren is niet vanzelfsprekend in Malawi. Het onderwijssysteem staat onder druk. Bij een bezoek aan de basisschool van Mbayani, een van de grootste scholen van Oost-Afrika, zien Bart, Thomas en Bregt klassen van meer dan tweehonderd leerlingen met één leerkracht. Er is een structureel tekort aan accommodatie, leerkrachten en didactisch materiaal.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Amper 35 procent van de leerlingen stroomt door naar het secundair onderwijs. Bart wil weten wat de minister van onderwijs hierop te zeggen heeft

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Op het einde van de reis gaat Bart samen met Robert op trektocht in de bergen van Mulanje. Diezelfde trektocht deed Robert jaren geleden samen met Lieven. "Papa is hier zijn hart verloren. Hij heeft hier iets moois gedaan en heeft hier mensen geholpen. Ik ben daar fier op, maar ik kijk er eerder met trots naar dan met pijn"

Herberkijk hieronder De weg naar Malawi:

Videospeler inladen...

Meest gelezen