Brandweer past aparte procedure toe nadat Tesla-wagen uitbrandde: elektrische auto's moeten eerst in een bad 

Zaterdagavond is een elektrische auto van het merk Tesla uitgebrand. Dat gebeurde aan het supercharger laadstation in Antwerpen-Noord. De brandweer had de brand snel geblust, maar past wel speciale procedures toe voor elektrische auto's: "We nemen het zekere voor het onzekere."

Voor brandende elektrische auto's heeft de brandweer een aparte procedure, want een uitgebrande elektrische auto kan opnieuw vuur vatten. Daarom wordt de auto ondergedompeld in een container met water en blijft de container met de auto 24 uur staan.

"Je zou kunnen zeggen: geblust is geblust, maar we nemen het zekere voor het onzekere", zegt Matthieu De Block, kapitein van de brandweer voor Zone Antwerpen. "Want door de energie die nog in het batterijpakket aanwezig is, kan de brand eventueel opnieuw opflakkeren, ook al was het vuur volledig weg." Dat is volgens De Block al één keer gebeurd. 

Na 24 uur wordt het wrak uit het water gehaald en gecheckt op zogenoemde hotspots: plaatsen in de auto die nog warm zouden kunnen zijn, en waar eventueel opnieuw brand kan ontstaan. "Als dat gebeurd is, wordt hij vrijgegeven en kan een takeldienst hem meenemen." 

Door energie die nog in een batterij achterblijft, zou een brand opnieuw kunnen opflakkeren

Ook bij ongelukken is het anders werken

De opkomst van de elektrische (en hybride) auto's maakt het voor de brandweer ook anders werken bij verkeersongevallen. Ze hebben een database van elk type auto, zodat ze weten waar de batterij, de zwaarste elektrische kabels, stroomonderbrekers enz. zich bevinden. "We voorzien ook trainingen en opleidingen, zodat we veilig kunnen werken." 

Voor de brandweer is het omzichtiger werken bij een ongeluk. "Bij een elektrische auto is er het gevaar van de hoogspanning, die gebruikt wordt om de motor aan te drijven. Ook hier gebruiken we de plannen van de wagen. Waar zitten de kabels? En we doen ook een scan vooraleer we zouden knippen." Normaal gezien zijn alle auto's voorzien van een stroomonderbreker, die de hulpdiensten kunnen uitschakelen.  

De eigenaars van de elektrische auto hadden thuis bij vertrek in Nederland reeds een verbrande geur waargenomen. Bij het laden in België vatte de auto vuur. Niemand raakte gewond. De laadpaal raakte ook beschadigd. Het laadstation is voorlopig buiten gebruik.

Bekijk hieronder beelden van het uitgebrande wrak.

Videospeler inladen...

Meest gelezen