Videospeler inladen...

Circulaire migratie: een alternatief voor illegale migratie naar Europa?

Vanaf volgend jaar stapt ons land in een Europees proefproject voor circulaire migratie. Daarbij worden ruim 200 Afrikanen naar Europa gehaald om hier één tot twee jaar te komen werken. Daarna moeten ze naar hun land terugkeren. 

Vele Afrikanen komen Europa nu illegaal binnen om hier te werken. Circulaire migratie kan daarvoor een alternatief zijn. Er wordt al geëxperimenteerd, zo kon onze reporter Stijn Vercruysse vaststellen in Senegal. Hij ging er op pad met Talla Faye, een pionier van de circulaire migratie.

Talla Faye mocht als afgestudeerde ingenieur één jaar stage lopen bij Siemens in ons land. Daarna moest hij terugkeren naar Senegal, maar dan met een pak ervaring en nieuwe kennis. En dat rendeert. Talla Faye moet nu de jobaanbiedingen zelfs afslaan. Hij hoopt dat anderen dezelfde kansen krijgen, want het is door gebrek aan werk dat ze vertrekken.

"Ze denken dat migratie betekent: vertrekken naar Europa, daar werken en geld opsturen naar de familie", zegt Talla Faye. "Maar er is een andere manier: dat is kennis opdoen die ze hier niet hebben, terugkomen en hier werken. Dat is de idee van circulaire migratie."

Bekijk hieronder de reportage van Stijn Vercruysse in Senegal:    

Videospeler inladen...

Meest gelezen