Ex-Trump-adviseur Bannon mag Italiaans klooster niet omvormen tot opleidingscentrum joods-christelijke "gladiatoren"

Steve Bannon, de voormalige strateeg van de Amerikaanse president Donald Trump, krijgt geen vergunning meer om in een Italiaans klooster een opleidingscentrum in te richten om jongeren om te vormen tot joods-christelijke "gladiatoren". De Italiaanse regering trekt de vergunning daarvoor in.

Het is de katholieke organisatie Dignitatis Humanae Institute die het opleidingscentrum wil installeren in een dorp nabij Rome, met de financiële steun van Steve Bannon. Begin dit jaar ging "Terzake" er nog een kijkje nemen. De bedoeling is om de joods-christelijke waarden te beschermen in Europa.

Dat plan krijgt nu dus een fikse deuk, want de Italiaanse minister van Cultuur heeft beslist dat de vergunning voor het centrum wordt ingetrokken. Dat gebeurt naar eigen zeggen omdat de huur niet werd betaald en het nodige opknapwerk aan het klooster niet is uitgevoerd zoals afgesproken.

Volgens de bezielers van het centrum gaat het om een politiek spel. Steve Bannon is bevriend met de radicaal-rechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, maar Salvini's partij Lega zit in een coalitie met de Vijfsterrenbeweging en de twee partners hebben al een tijdje ruzie. De minister van Cultuur die de beslissing nam over het klooster is lid van de Vijfsterrenbeweging.

Benjamin Harnwell, de stichter van de organisatie die het klooster wilde omvormen, laat het er niet bij. Hij heeft het over "een onrechtmatig manoeuvre dat hij met alle mogelijke middelen zal bestrijden, hoelang dat ook mag duren".

Meest gelezen