Extra veiligheidsmaatregelen voor recreatiedomein Halve Maan in Diest tijdens weekend

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant neemt komend weekend extra veiligheidsmaatregelen voor het provinciale recreatiedomein Halve Maan in Diest. De controles van bezoekers beginnen al op de trein en worden voortgezet door een private veiligheidsfirma, de lokale politie en meer wachters. Dat zegt Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde voor Provinciedomeinen en Recreatie in Vlaams-Brabant.

Het provinciale domein Halve Maan in Diest verwacht dit weekend een grote toeloop van bezoekers. Het is populair tot ver buiten Vlaams-Brabant. De voorbije jaren maakten groepjes jongeren meer dan eens amok in en om het domein. "Dit is geen plaats om ruzie te komen maken", verwijst Schevenels naar het recente verleden. "Daarom hebben we het aantal provinciale wachters op het domein stelselmatig bijgestuurd en opgedreven."

Het provinciebestuur wil niets aan het toeval overlaten. "We hebben afspraken gemaakt met de NMBS. De spoorwegmaatschappij zet eigen veiligheidsmensen in op weg naar Diest", zegt Schevenels. "Een tweede ondersteuning komt van een private veiligheidsfirma. Ook de lokale politie neemt deel aan de beveiliging."

Op het provinciedomein van Huizingen in Beersel wordt eveneens een privéfirma ingezet om de veiligheid te garanderen. De problemen op het domein in de Vlaamse rand dateren van enkele jaren geleden, maar de provincie wil de waakzaamheid niet doen verslappen. Op verzoek van het provinciebestuur biedt de federale politie bijstand te paard op en rond het domein.

Op de twee andere provinciale domeinen, in Kessel-Lo (Leuven) en Het Vinne in Zoutleeuw, en op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade (Zemst) dringen zich geen extra veiligheidsmaatregelen op.

De provincie investeert dit jaar in nieuwe infrastructuur op de domeinen in Diest, Huizingen en Kessel-Lo (Leuven). "Huizingen heeft een nieuw onthaalgebouw en dit weekend gaat er een derde kassa open. Diest beschikt over een nieuwe evenementenweide voor 6.500 mensen en een overdekte hal. Kessel-Lo krijgt een nieuw onthaalgebouw en acht parkeerplaatsen voor campers. Voor die bijkomende ruimte levert de stad Leuven een financiële bijdrage. Kampeerders worden aangezet om ook een bezoekje te brengen aan de universiteitsstad", stelt Schevenels.

De totale investering voor vernieuwingen aan de infrastructuur bedraagt 450.000 euro.

Meest gelezen