Frankrijk beperkt vanaf vandaag klimmers op de Mont Blanc

Frankrijk beperkt vanaf vandaag het aantal bergbeklimmers op de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa. Je mag alleen nog naar boven als je een slaapplek hebt geboekt in een van de hutten op de flanken van de berg. Met de maatregelen wil de overheid de overlast én de veiligheidsrisico's beperken.

De Mont Blanc, met een hoogte van 4.810 meter, is een grote trekpleister voor toeristen en avonturiers. Het aantal enthousiastelingen dat de berg op wil, is de voorbije jaren exponentieel gestegen. Jaarlijks trekt de Mont Blanc bijna 25.000 klimmers. Met alle gevolgen van dien. Achtergebleven blikjes, tentjes, kleding, plastic... ontsieren de flanken van de berg.  

Er zijn te veel klimmers om te huisvesten in de drie schuilhutten langs de standaardroute, de zogenoemde Goûter-route. Er wordt dikwijls illegaal met een tent gekampeerd. De grote drukte veroorzaakt veel spanningen tussen klimmers die elkaar willen inhalen. Veel alpinisten zijn ook niet altijd goed voorbereid.

Vorig jaar nog beklaagde Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, aan de voet van de hoogste berg van West-Europa, zich over de overlast. "Is de top van respectloosheid bereikt?", vroeg hij zich af, na enkele incidenten waarbij gidsen beledigd werden en zelfs een vuistslag moesten incasseren.

Maar ook op veiligheidsvlak zijn er grote risico's. Er gebeuren regelmatig ongelukken. Gisteren nog overleed een Slovaakse man na een val. Vorig klimseizoen vielen 15 dodelijke slachtoffers.

Peillex stelde toen al strenge maatregelen voor, zoals het beperken van het aantal klimmers per dag. En dat is dus het geval vanaf vandaag. Je mag de Mont Blanc alleen maar op als je een slaapplaats gereserveerd hebt in een van de hutten. Wie toch nog een tentje opzet tijdens de klim kan een boete van 300.000 euro of een gevangenisstraf van 2 jaar verwachten.

Er is een uitzondering voor ervaren klimmers die in een dag de berg beklimmen. Maar het overgrote deel van de expedities naar de top heeft een overnachting nodig.

Meest gelezen