Videospeler inladen...

Greta Thunberg wil jaar vrij nemen van school om zich te concentreren op strijd voor beter klimaat

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) wil een jaar vrij nemen van school, om zich nog meer in te zetten voor het klimaat. Dat heeft ze gezegd op een klimaatactie in Wenen. Ze wil in september naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York en in december naar de wereldklimaatconferentie in Santiago in Chili. 

Greta Thunberg heeft de voorbije maanden miljoenen jongeren wereldwijd geïnspireerd om op straat te komen voor een beter klimaat. Op een klimaatactie in Oostenrijk maakte ze gisteren de balans op. "De afgelopen maanden hebben miljoenen jonge mensen gespijbeld voor het klimaat. Er zijn acties geweest op alle continenten, ook op Antarctica, in meer dan 140 landen, van China tot Brazilië, van Rusland tot de Verenigde Staten, van Irak tot Zuid-Afrika, van India tot Mexico, van Groenland tot de Filipijnen, van Syrië tot Peru, van Portugal tot Nieuw-Zeeland en van Nigeria tot Oostenrijk", zei ze.

Ze straffen ons met boetes, bedreigingen, lagere punten en strafstudie. Onze toekomst wordt van ons weggenomen. Het minste wat ze voor ons kunnen doen, is ons daartegen te laten protesteren.

Greta Thunberg, klimaatactiviste

"Als miljoenen kinderen beslissen om te spijbelen tegen de passiviteit van onze leiders, dan is dit een duidelijk teken dat er iets erg fout zit. En het zit inderdaad erg fout. De wereldwijde uitstoot stijgt nog steeds. We krabben nog maar aan de oppervlakte van deze noodsituatie. Dus we moeten ons voorbereiden om nog lang door te gaan met spijbelen, jammer genoeg. De meeste volwassenen en mensen die macht hebben, luisteren nog steeds niet naar ons. Ze maken ons belachelijk, ze liegen en verspreiden roddels over ons. Ze bedreigen ons en ze verzinnen minstens elke dag een nieuwe complottheorie. Ze straffen ons met boetes, bedreigingen, lagere punten en strafstudie. Onze toekomst wordt van ons weggenomen. Het minste wat ze voor ons kunnen doen, is ons daartegen te laten protesteren."

Thunberg: "Moeilijke beslissing"

Thunberg kondigde aan dat ze zal proberen om een jaar vrij te nemen van school. Ze wil in september de klimaattop in New York bijwonen en in december de wereldklimaatconferentie in Santiago in Chili. Ze zal wellicht met de boot gaan de oceaan oversteken, want ze reist niet per vliegtuig, omdat dit te vervuilend is.

Ze is wel nog van plan om haar diploma te halen, maar dat zal een jaar later zijn. In Zweden is naar school gaan maar verplicht tot je zestiende. Daarna hebben alle kinderen recht op een driejarige gymnasiumopleiding, waaraan Thunberg gewoon met een jaar vertraging zal beginnen.

Aan de Zweedse krant Dagens Nyheter zei de tiener dat het een moeilijke beslissing was, maar dat het een cruciaal moment is voor de klimaatstrijd. "Het moet nu gebeuren. 2020 is het jaar dat we de emissiecurve steil naar beneden moeten draaien, als we de klimaatopwarming tussen 1,5 en 2 graden willen houden", zei ze.

Vrijdag was er een klimaatactie in Wenen in Oostenrijk.
AFP or licensors

Bekijk hieronder Greta Thunberg over haar sabbatjaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen