(c) dpa-Zentralbild

"Keppeltjesdag" in Duitsland: Iedereen een keppel op als reactie tegen antisemitisme

In Duitsland is het "keppeltjesdag". Als reactie tegen het toenemende antisemitisme in het land roepen verschillende instanties de Duitsers op om vandaag een keppeltje te dragen. Een keppel is namelijk een typisch joods hoofddeksel. Het is het tweede jaar op rij dat keppeltjesdag wordt georganiseerd. 

De kans dat je in de Duitse straten vandaag meer keppeltjes tegenkomt is groot. Om meer solidariteit te vragen voor de Joodse gemeenschap werd opgeroepen om het typisch joods hoofddeksel te dragen. “Aanleiding is een heftige discussie die werd gevoerd of je overal in Duitsland je keppeltje moet kunnen dragen”, zegt correspondent Judith van de Hulsbeeck vanuit Berlijn aan VRT NWS.

De antisemitismecommissaris van de Duitse regering Felix Klein gaf Joden onlangs de raad om zich niet overal in Duitsland met een keppeltje te vertonen.  “Hij zei dat omdat het geweld tegen Joden is toegenomen en het op sommige plaatsten gewoon te gevaarlijk is”, voegt van de Hulsbeeck toe.  

Tegenreactie

Keppeltjesdag vormt een tegenreactie. “Hiermee willen mensen laten zien dat je niet moet buigen voor geweld en in Duitsland overal met opgeheven hoofd je keppeltje kan dragen”, gaat van de Hulsbeeck verder.  

Hiermee willen mensen laten zien dat je niet moet buigen voor geweld en overal met opgeheven hoofd je keppeltje kan dragen

Judith van de Hulsbeeck

Ook de Israëlische president Reuven Rivlin heeft vorig weekend ontstemd gereageerd op de aanbeveling van de Duitse antisemitismecommissaris. Rivlin schreef op Twitter dat hij de positie van de Duitse regering erkent maar ook dat "de vrees voor de veiligheid van Duitse Joden een overgave was aan het antisemitisme en een toegeving dat Joden, opnieuw, niet veilig zijn op Duitse bodem".

"We zullen nooit met defaitisme op antisemitisme reageren - en we vragen onze bondgenoten op dezelfde wijze te handelen", twitterde de Israëlische president nog.

"Verruwing in de samenleving"

Als reden voor zijn advies had de Duitse antisemitismecommissaris het over de toenemende “ongeremdheid en verruwing in de samenleving” die onder meer een voedingsbodem zijn voor antisemitisme.

Het antisemitisme is duidelijk toegenomen

Judith van de Hulsbeeck

“Het antisemitisme is duidelijk toegenomen”, beaamt van de Hulsbeeck.  “Het is afkomstig uit twee kampen. Langs de ene kant heb je de neonazi’s, die zijn er altijd al geweest, maar de drempel is lager geworden om het openlijk te tonen."

"Aan de andere kant heb je ook het geïmporteerd antisemitisme, dat met Arabische vluchtelingen naar Duitsland is gekomen. Een grote groep daarvan is opgegroeid met een negatief beeld over Israël en over Joden.  Omdat er de laatste tijd heel wat vluchtelingen naar Duitsland zijn gekomen,  is ook dat toegenomen”, duidt van de Hulsbeeck. 

"Veel steun voor initiatief"

Toch is er veel steun voor het initiatief. “De grootste krant van Duitsland, Bild, heeft op haar voorpagina zelfs een keppeltje afgedrukt zodat mensen het kunnen uitknippen en ermee over straat lopen. Ook mensen die niet Joods zijn, hebben al aangegeven dat ze uit solidariteit een keppeltje willen dragen”, aldus van de Hulsbeeck. Maar of het in de Duitse straten gaat wemelen van de mensen met keppeltjes op, valt af te wachten.

Ook mensen die niet Joods zijn, hebben al aangegeven dat ze uit solidariteit een keppeltje willen dragen

Judith van de Hulsbeeck
Keppeltjesdag vorig jaar Duitsland
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten
Keppeltjesdag vorig jaar Duitsland
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen