AFP or licensors

Nieuwe president van El Salvador treedt aan

In El Salvador is de nieuwe president officieel aangetreden. Nayib Bukele is nog maar 37 jaar en de voormalige burgemeester van de stad San Salvador. Hij wil in het kleine Centraal-Amerikaanse land een einde maken aan het geweld en de armoede.

Bukele haalde het in februari verrassend in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij stuurde daarmee de conservatieve kandidaten wandelen, een trendbreuk met het verleden. Gisteren is hij officieel aangetreden. "Ons land is als een ziek kind, en wij moeten het allemaal verzorgen", verklaarde Bukele bij zijn inwijding in het parlement.

Door het aanhoudende geweld en armoede vluchten jaarlijks duizenden burgers naar de Verenigde Staten, vaak op illegale manier. Volgens officiële schattingen migreren dagelijks 200 Salvadoranen zonder papieren naar de VS.

Bukele beloofde om de relatie met de Amerikaanse president Donald Trump te verbeteren. Die liet op zijn beurt via Twitter weten dat de Verenigde Staten "klaar" zijn om te werken aan de "welvaart" van El Salvador.

Bukele profileerde zich als alternatief voor het huidige, corrupte systeem. De voorbije drie decennia verdeelden de twee traditionele partijen - het conservatieve en nationalistische ARENA en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN - de macht.

Meest gelezen