Onbekende kunst van Vlaamse meesters van heel nabij te bekijken en te besnuffelen

Dit weekend gaat het parcours “Vlaamse meesters in situ” van start, met historische schilderijen en andere kunstwerken op 45 niet voor de hand liggende plaatsen.  Van Nieuwpoort tot Bocholt kunt u tot eind september op ontdekkingstocht.

Een Rubens in Aalst? Een Van Dyck in Zaventem? Tot eind september is de zoektocht naar verborgen parels geopend. Het project “Vlaamse meesters in situ” haalt 45 historische schilderijen en andere kunstwerken van Vlaamse meesters uit de schaduw. Het gaat om kunst die specifiek voor een plek is gemaakt, meesterwerken in hun oorspronkelijke omgeving dus.

Lees verder onder de foto

In de Sint Martinuskerk in Aalst bijvoorbeeld hangt “De heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders” van Peter Paul Rubens (foto hier boven). Bezoekers kunnen een trap beklimmen om het schilderij op ooghoogte te bekijken.

Sommige werken zijn ook recent gerestaureerd, zoals “De aanbidding der herders” van Antoon Van Dyck in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde (foto hier onder). Dat schilderij hangt naast een raam en "je ziet dat de kunstenaar rekening heeft gehouden met de lichtinval. Hij bestudeerde de locatie van alle kanten en het werk moest dan ook ter plekke bewonderd worden," zegt Peter Wouters van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen in "Culture Club" op Radio 1. 

Lees verder onder de foto:

Onbekend is onbemind, bij deze 45 werken uit de 15e, 16e en 17e eeuw. “Je weet bij voorbeeld dat er een Van Dyck hangt in Zaventem. Maar wanneer neem je de tijd om binnen te gaan? In het buitenland ga je het kleinste kapelletje bezoeken, maar in eigen land denk je: die dingen lopen toch niet weg,” zei kunsthistorica Leen Huet in “Culture Club” op Radio 1.

Niet enkel in de kunststeden

Dat is precies de bedoeling van het project “Vlaamse meesters in situ”, om mensen deze pareltjes te laten (her-) ontdekken. Het parcours langs 45 schilderijen, beeldhouwwerken, glasramen voert de bezoeker ook naar kleinere steden en dorpen in heel Vlaanderen, zegt Peter Wouters van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: “Het is de bedoeling om de platgetreden paden wat te verlaten, ook al omdat sommige kunststeden zo veel toeristen over de vloer krijgen.”

Stickerboek met kunstzinnige "Panini"-prentjes

Voor het project "Vlaamse meesters in situ" is anderhalf miljoen euro uitgetrokken, één miljoen daarvan komt van Toerisme Vlaanderen. 150.000 euro is geïnvesteerd in een perfecte belichting van de schilderijen. Bezoekers krijgen toelichting via digitale informatie, filmpjes en luistergidsen voor kinderen (en volwassenen), waarvoor 30 video- en 200 audio-opnames zijn gemaakt.

In een “Pelgrimsboek” kan de bezoeker stickers van de schilderijen verzamelen op zijn of haar tocht, van Nieuwpoort tot Bocholt.  Zou er straks geruild worden, zoals bij de  Panini-voetbalprentjes?

Bekijk hier het filmpje over het beeld van de heilige Christophorus uit het atelier van de Meester van Elsloo, in de Sint-Lambertuskerk in Neeroeteren:

Hoe ruikt een schilderij?

Bijzonder is ook het bijhorende geurproject van kunstenaar Peter De Cupere. Bij vijf werken heeft hij “de geuren uit de schilderijen vertaald naar een parfum”. Voor “Het visioen van de heilige Gertrudis” van Gerard Seghers bijvoorbeeld (foto hier onder), dat in een kapel van het kasteel van Gaasbeek hangt, creëerde De Cupere een geur met als hoofdtoon "lelie" en als ondertoon "vochtige bosgrond". Op te snuiven “in situ”, dat is Latijn voor "ter plekke".

Het monumentale altaarstuk van Seghers is recent gerestaureerd, dankzij de Koning Boudewijnstichting en met steun van het Fonds Baillet-Latour.

Lees verder onder de foto:

"Vlaamse meesters in situ" loopt van 1 juni tot en met 30 september op 45 plaatsen in Vlaanderen. Alle informatie, ook een kaartje, vindt u hier.

Op 1 en 2 juni zijn het bovendien Open Kerkendagen, waarbij meer dan 500 gebedshuizen in België, Luxemburg en het oosten van Frankrijk de deuren openzetten. Dit jaar met als thema "emotie". 

Beluister hier het interview met Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) in "Culture Club" op Radio 1: 

Meest gelezen