AFP or licensors

Tienduizenden Congolezen nemen afscheid van Etienne Tshisekedi

In Congo is de staatsbegrafenis van oud-premier en oppositieleider Etienne Tshisekedi gehouden. In het stadion van Kinshasa woonden meer dan 80.000 Congolezen de plechtigheid bij. Ook verschillende Afrikaanse leiders waren naar het land afgezakt om een laatste eer te betuigen aan politiek icoon Tshisekedi. Zijn aanhangers scandeerden leuzen en zien de repatriëring als een overwinning op het oude regime. 

Twee jaar na zijn dood krijgt oppositieleider Etienne Tshisekedi de begrafenis in Congo waar de familie al die tijd voor ijverde. Nu zoon Felix Tshisekedi sinds begin dit jaar president van Congo is, werd de weg vrijgemaakt om een groots gebeuren te organiseren voor de terugkeer van vader Tshisekedi naar zijn geboorteland. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Nokvol stadion

In het stadion 'Stade des Martyrs', in de hoofdstad, kunnen meer dan 80.000 Congolezen binnen en het zat stadion zit nokvol. Onder meer de Rwandese president Paul Kagame, de Angolese president João Lourenço, en de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek Faustin-Archange Touadéra waren aanwezig.

De aanhangers in het stadion scandeerden leuzen en bliezen op fluitjes. Zij zien de repatriëring van Tshisekedi als een overwinning op het regime van voormalig president Joseph Kabila. Ook buiten het stadium volgden veel mensen de plechtigheid. Of kwamen ze  in de vele cafés samen om alles op televisie te volgen. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Kosten noch moeite gespaard

Er werden dan ook kosten noch moeite gespaard om de voormalige oppositieleider een waardig afscheid te geven. De plechtigheden zijn begonnen toen het lichaam van de oud-premier donderdag aankwam in de hoofdstad. De aartsbisschop van Kinshasa Fridolin Ambongo leidt de plechtigheid. Ook de katholieke kerk, die heel wat macht heeft in Congo, heeft al haar prominente leden gevraagd om naar het stadion te gaan.

Twee jaar opgebaard in Brussel

Na de ceremonie wordt Etienne Tshisekedi begraven in de privé-residentie van de familie, die zich op zo’n 40 kilometer ten oosten van Kinshasa bevindt, in een mausoleum dat speciaal voor hem werd gebouwd.

Etienne Tshisekedi stierf twee jaar geleden op 84-jarige leeftijd in Brussel na een longembolie. Al die tijd lag zijn lichaam opgebaard in een funerarium in Elsene omdat voormalig president Joseph Kabila een terugkeer verhinderde. Als je ziet hoeveel volk op straat komt om één van zijn grootste opponenten te eren, is het duidelijk dat Kabila dit soort bijeenkomsten vóór de presidentsverkiezingen kon missen als kiespijn. Analisten zien het als een eerste overwinning voor het Tshisekedi-kamp in de machtstrijd tussen hen en Kabila. Want ook de voormalig president heeft nog heel wat macht in het land. 

AFP or licensors
AFP or licensors

De oppositieleider stond decennialang aan de top van de Congolese politiek, maar is er nooit in geslaagd om president te worden. Hij richtte de partij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social) op, nadat hij uit de regering werd gezet en in de gevangenis werd gegooid. Hij zou verschillende keren opgesloten worden. 

Tshisekedi was drie keer kort eerste minister van het land. Nadat Laurent Kabila werd vermoord, werd Etienne Tshisekedi één van de meest uitgesproken opponenten van het regime van diens zoon Joseph Kabila.  Zoon Felix Tshisekedi maakte een einde aan 18 jaar Kabila-regime nadat hij begin dit jaar werd aangeduid als nieuwe president van Congo. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen