Jonas Roosens

Theo Francken (N-VA): " Wil wel weten in hoeverre kijk van Vlaams Belang overeenkomt met ons programma en onze ideologie"

Theo Francken (N-VA) haalde bij de federale verkiezingen meer dan 122.000 voorkeurstemmen en staat in de top drie van populairste politici. Samen met Jan Jambon leidt hij voor de N-VA de federale regeringsonderhandelingen. "Vlaams Belang meteen uitsluiten is het domste wat we kunnen doen", zegt Francken in Het Nieuwsblad. "Ik wil weten in hoeverre hun kijk overeenkomt met ons programma en ideologie." En ook: "Dat het harde discours van de N-VA Vlaams Belang groot gemaakt heeft, slaat nergens op. Mijn tweets zijn niet afgestraft".

De voorbije dagen klonk het dat de N-VA hetzelfde discours als Vlaams Belang hanteert en daardoor het succes van Vlaams Belang mogelijk heeft gemaakt. Volgens Francken "slaat dat nergens op". "Het beste bewijs zit hier. Mocht dat zo zijn, hoe groot zou Vlaams Belang dan geworden zijn in Vlaams-Brabant? Hoeveel zou ik dan verloren hebben? De analyse is misschien wel dat de klassieke media Vlaams Belang groot hebben gemaakt door blind te blijven voor wat er leeft. Het is makkelijk om de schuld in mijn schoenen te schuiven, maar mijn tweets zijn niet afgestraft."

Vorige zondag vroeg VRT NWS-journalist Wim De Vilder ook al naar de invloed van Franckens tweets:

Videospeler inladen...

Wel meent hij dat Vlaams Belang de N-VA is voorgestoken op sociale media. "We zijn altijd een trendsetter geweest op sociale media en hebben een geweldig team, maar Vlaams Belang is ons voorbijgestoken. Sociale media zijn belangrijker dan ooit tevoren: ze bepalen de agenda en zijn cruciaal om goed in te spelen op bepaalde emoties."

Cordon sanitaire

Francken herhaalt verder dat hij tegen het cordon sanitaire is. "Het domste dat we nu kunnen doen, is Vlaams Belang meteen uitsluiten. Maar laten we eerst heel goed luisteren naar hun voorstellen en die ook juridisch aftoetsen. Migratiestop, uit de Schengen-zone stappen… Da's allemaal leuk toeteren vooraf, maar nu moeten ze wel concreter worden. Ik wil wel weten in hoeverre hun kijk overeenkomt met ons programma en ideologie. Als er genoeg gelijkenissen zijn, kun je verder tot een volgende stap. Als dat niet zo is, dan kun je beter niet samen besturen. Anders komen er vodden van."

Het volledige interview vindt u in Het Nieuwsblad.

Meest gelezen