Houssiau (r) met Waals minister-president Willy Borsus tijdens een nieuwjaarsreceptie van de Waalse bedrijvenkoepel UWE.

Wie is Vincent Houssiau, de man die koning Filip door politiek bange dagen loodst?

Officieel zet koning Filip de schaakstukken uit tijdens de moeilijke federale formatieronde, maar de sterke man achter de schermen is zijn kabinetschef Vincent Houssiau. Hij werd in 2017 raadgever en politiek rechterhand van Filip, maar wie is hij precies? Van "Hij legt makkelijk contacten, werkt zeer hard en is intelligent, met ook een scherp inzicht in de politieke verhoudingen" tot "Er wordt directer gewerkt dan vroeger."

De perfect tweetalige Vincent Houssiau is van opleiding filosoof en begon zijn carrière als diplomaat. Europa loopt als een rode draad door zijn diplomatieke carrière: in 2000, na een periode als Belgisch diplomaat in Athene, wordt hij secretaris bij de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie. 

Eind 2007 maakt hij de switch naar het Belgisch niveau, wanneer hij gevraagd wordt door vicepremier Yves Leterme (CD&V, foto onder). Hij werkt als diplomatiek adviseur voor premier Leterme en ook voor premier Herman Van Rompuy (CD&V). Maar hij verdient zijn sporen ook als kabinetschef op Buitenlandse Zaken (onder minister Steven Vanackere (CD&V) in 2011) en ook bij Financiën en Justitie, onder Koen Geens (CD&V, vanaf 2013).

"Om als diplomaat te kunnen slagen op Justitie en Financiën moet je veel kwaliteiten hebben", vertelt ons een anonieme bron die nog met Houssiau samenwerkte. "Zijn verleden maakt hem een van de zeldzame mensen met een brede ervaring in de Belgische administratie." (lees door onder de foto)

Om als diplomaat te slagen op Justitie en Financiën moet je veel kwaliteiten hebben

Een "Professor Zonnebloem" die veel kwaliteiten combineert

In de Franstalige pers wordt Houssiau wel eens professor Zonnebloem genoemd, wegens zijn weelderige haardos en bril met ronde glazen. In ieder geval: Houssiau wordt steevast beschreven als intelligent, niet enkel inhoudelijk qua dossiers maar ook wat mensenkennis betreft. Bovendien is hij een harde werker en neemt hij uit zijn verleden zijn kwaliteiten uit de diplomatie mee. 

"Bovendien heeft hij veel zin voor humor, legt hij makkelijk contacten, is hij een open persoon, en heeft hij een scherp inzicht in de politieke verhoudingen en het politieke spel". Dat alles, gecombineerd met zijn "communautair" profiel, maakt hem tot de geknipte persoon die koning Filip raad influistert tijdens deze federale formatieronde.

Hij is een open persoon, en heeft een scherp inzicht in het politieke spel

Congo of de bankencrisis: Houssiau ziet waar de knoop ligt

Ex-premier Yves Leterme vult aan waarom Houssiau zijn kwaliteiten nog ten volle zal kunnen uitspelen, nadat Wallonië links stemde en Vlaanderen rechts: "Hij heeft een zeer scherpe geest, maakt snel de analyse, en ziet meteen waar de knoop ligt. Hij bezit de vaardigheden om oplossingen te vinden, en houdt rekening met alle gevoeligheden", herinnert Leterme zich nog van kwesties die over Congo of de bankencrisis gingen. 

Houssiau legt discreet, maar zeer actief contacten. Hij wint het vertrouwen van zijn gesprekspartners en kan een evolutie in hun ideeën teweegbrengen, weet Leterme nog. "Je begint een gesprek met hem en aan het einde ervan merk je soms dat je eigen idee is bijgeschaafd, eigenlijk zonder dat je het zelf hebt gemerkt." Hoewel Houssiau vooral voor CD&V-politici werkte, geniet hij breed respect over de partijen heen, zegt Leterme.

En zijn netwerk in de politiek is heel breed, hij heeft er 10 jaar kunnen aan werken. En werken deed hij: "Hij was de eerste op kantoor en de laatste om weer te vertrekken. Hij werkte ook heel systematisch." 

Hij wint het vertrouwen van zijn gesprekspartners en oefent discreet invloed uit

"Er wordt rechttoe rechtaan gewerkt"

De komende weken zal Houssiau ongetwijfeld opnieuw aan zet komen. Tot nu toe viel vooral de keuze op om toch Vlaams Belang uit te nodigen voor de consultatieronde op het Paleis, wat perfect past in zijn profiel als diplomaat, al denken insiders dat Filip daar zeker ook zelf een rol speelde.

Ook de snelheid die de koning aan de dag legde door op Hemelvaartsdag al twee informateurs het veld in te sturen, viel op. Dat kan dan weer perfect gekoppeld worden aan Houssiau zijn profiel van harde werker. Leterme ziet een verschil met hoe het ging onder Albert: "Er wordt nu meer to the point (zonder omwegen, red.) en gefocust gewerkt, rechttoe rechtaan." 

Meest gelezen