Björn Soenens: "Ontgoocheling bij Delfine Persoon is groot, hoe groot, dat is afwachten"

Delfine Persoon (34) is niet langer wereldkampioen boksen bij de lichtgewichten. Ze verloor haar titel in een controversiële wedstrijd tegen Katie Taylor in New York. "Het gevoel dat haar iets afgepakt is, overheerst", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Wat de toekomst nu nog brengt voor Persoon, valt af te wachten.

Het is niet gelukt voor Delfine Persoon: ze is haar wereldtitel in het boksen bij de lichtgewichten kwijt aan de Ierse olympisch kampioene Katie Taylor. De wedstrijd in Madison Square Garden in New York werd uiteindelijk beslecht door de jury, die Taylor aanduidde als winnares. Over die beslissing was en is er heel veel discussie, de ontgoocheling is groot, zag ook VRT-correspondent Björn Soenens, die de kamp bijwoonde.

"Het was een schitterende wedstrijd, een hoogmis voor het boksen", vertelt Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "Spannend van in het begin tot op het einde, al meteen zag je Persoon er tegenin gaan. Op het einde valt dan die beslissing in het voordeel van Taylor. En hoewel het publiek initieel vooral ingenomen was door de Ierse, zag je na die beslissing van de jury veel minder gejuich. Het gevoel, klopt dit wel helemaal?"

Niet alleen het publiek stelde zich vragen, ook veel sportcommentatoren keken raar op. "En Taylor zelf stond ook maar verbouwereerd te kijken toen de beslissing meegedeeld werd. Persoon zelf had intussen huilend de arena verlaten. Op de geplande persconferentie nadien kwam ze niet opdagen, Taylor trouwens ook niet."

Komt er revanche?

De ontgoocheling bij Delfine Persoon is bijzonder groot en ze wil voorlopig niet reageren. "Vooraf al had ze aangegeven dat het heel moeilijk ging zijn. De intimidatie in de dagen voor de wedstrijd, ze moest van hotel wisselen, ze moest medische testen opnieuw afleggen... Persoon zei toen al, "als het van de jury zal afhangen, zal ik moeilijk kunnen winnen". En nu is er echt het gevoel dat het haar afgepakt is."

De vraag is of er nu revanche komt, een rematch. "De vraag is of Persoon haar weerzin over de manier waarop alles georganiseerd is, het gevoel van geboycot te zijn, het uiteindelijke verlies, zal willen en kunnen overwinnen. Zal het gebrek aan vertrouwen in de bokswereld uiteindelijk kleiner zijn dan de zin om in de arena te treden?"

"Persoon is 34 jaar en bokst al 10 jaar op hoog niveau. Of haar gevoel voor weerwraak groter zal zijn dan haar ontgoocheling, zal de komende uren en dagen moeten blijken."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen