Bokskenners: "Delfine Persoon heeft heel onverdiend verloren, uitslag is diefstal, ze kan een klacht indienen"

Er blijven reacties komen op de uitslag van de bokswedstrijd die Delfine Persoon haar wereldtitel kostte. Persoon verloor op punten van de Ierse olympisch kampioene Katie Taylor. De beslissing van de jury in het voordeel van Taylor doet veel stof opwaaien. Bokskenners Jef Van Driessche en zijn zoon Alain Van Driessche zijn het er beiden over eens dat Persoon onverdiend verloren heeft. "De uitslag is diefstal, maffieus", zegt Jef Van Driessche. Daniel Van de Wiele, een scheidsrechter in het boksen, hoopt dat Delfine Persoon een klacht gaat indienen en een herkansing zal eisen. 

De drie kenners die wij spraken zagen allemaal Delfine Persoon als winnaar van het titelgevecht. Dat vond plaats in Madison Square Garden in New York. "De sterkste was veruit Delfine Persoon. De rest is gewoon een vorm van wiskunde die niet klopt. Boksen heeft een patent op uitslagen die kant noch wal raken", zegt Alain Van Driessche over de juryuitslag. 

Volgens hem ging Delfine Persoon heel sterk van start. "Taylor moet het van haar snelheid hebben, terwijl Persoon een sloopster is, iemand die langzaam een tegenstander wurgt. Maar nu zat ze van in het begin heel kort op Taylor. Dat verbaasde me wel. Normaal gezien start ze trager, omdat ze ook rekening moet houden met haar inspanningsastma. Er was een ronde waarin Taylor meer ruimte in de ring had en dan zie je dat ze technisch en qua snelheid beter is. Maar Persoon liep er gewoon door. Op het einde van de tiende ronde, het moest geen halve minuut meer langer duren, of Taylor had kennis gemaakt met het canvas. Persoon was een terechte winnaar geweest."

Ik hoop dat Delfine een klacht gaat neerleggen bij haar wereldbond, de WBC. En dat ze via die weg een herkansing kan afdwingen.

Daniel Van de Wiele, scheidsrechter

Jef Van Driessche vindt de uitslag diefstal. "Het is maffieus", zegt hij. Hij wijst op de omstandigheden waarin de match plaatsvond. De Ierse Katie Taylor is zeer populair in de Engelstalige bokswereld en de zaal was duidelijk voor haar gekomen, maar ook het commerciële aspect speelt volgens hem zeker mee. "De scheidsrechters weten dat ze er meer baat bij hebben om Katie Taylor te laten winnen dan Delfine. Het gaat regelmatig zo in het boksen dat er grote organisatoren zijn en dat de rechters punten geven, met in hun achterhoofd of ze de volgende keer kunnen terugkomen. Dat is hier duidelijk gebeurd."

Matchroom Boxing, de promotor van Katie Taylor, is de grootste organisator ter wereld. "Zij zitten in een machtspositie", zegt Alain Van Driessche. "Zij willen hun prijzenpot liever niet zien verdwijnen richting Lichtervelde en omstreken."

Ook Daniel Van de Wiele, een scheidsrechter in het boksen, vindt de uitslag niet terecht. "Misschien heeft de jury meer de technische kant van Taylor beoordeeld, maar volgens mij heeft Delfine nipt gewonnen", zegt hij. "Ik hoop dat Delfine een klacht gaat indienen bij haar wereldbond, de WBC. En dat ze via die weg een herkansing kan afdwingen." 

Ze heeft iets getoond. Ze heeft wereldwijd respect geoogst. 

Bokskenner Alain Van Driessche over Delfine Persoon

Volgens Alain Van Driessche betekent het verlies van haar wereldtitel niet het einde van Persoon haar carrière. "Ze heeft iets getoond. Ze heeft wereldwijd respect geoogst. Dat respect zal misschien andere machtsblokken in het boksen ertoe aanzetten om te zeggen van 'die willen wij nog wel eens aan het werk zien, want daar zullen mensen naar komen kijken, als we haar tegen een andere topper uitspelen'." 

Zelfs een rematch met Katie Taylor sluit hij niet uit. "Het was een intens gevecht, zoals je dat bij de vrouwen zelden of nooit ziet. Het was bijzonder hard. Dat willen de toeschouwers zien. Matchen met inzet en strijd aan beide kanten. Als de publieke vraag groot is, als daar ergens een economische logica achterzit, dan zou die er wel kunnen komen. Ze heeft bewezen dat ze het waard is."

Zowel Taylor als Persoon heeft nog niet gereageerd. Persoon is erg ontgoocheld. "Nu is ze een beetje een gladiator die gewond de strijd afzweert. Ze laat het best even rustig bezinken. In boksen heb je meer tijd. Het is niet dat er volgende week weer een wedstrijd op het menu staat. Nog een tussengevecht doen in België en zien of je internationaal gevraagd wordt."

Beluister hier het interview met Alain Van Driessche in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier het interview met Jef Van Driessche:

Videospeler inladen...

Meest gelezen