Videospeler inladen...

CD&V: "Het mag in de toekomst wat scherper op rechts en socialer op links"

CD&V heeft tijdens de voorbije verkiezingen een teleurstellend resultaat behaald en daar willen ze bij de christendemocraten iets aan doen: "Er ontbraken tijdens de campagne een aantal scherpe punten om het verschil te maken met de anderen." De nieuwe voorzitter is gewaarschuwd. 

Er zijn heel veel redenen waarom het verkeerd is gegaan voor CD&V, analyseerde Felix De Clerck, zoon van voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck, in de studio van "De zevende dag". De Clerck werd als lijstduwer niet verkozen voor het Vlaams Parlement. 

De internationale context waarbij populisme scoort en het centrum van het politieke speelveld onder druk komt, speelt zeker een rol, gaf De Clerck mee, en de uitslag betekent niet dat CD&V zichzelf moet gaan verloochenen. "Aan onze kernwaarden ligt het niet. En de manier waarop we campagne hebben gevoerd, met fatsoen en redelijkheid, dat is voor mij echt spot-on wat we moeten doen. Maar er ontbraken voor mij een aantal scherpe punten om het verschil te maken met andere partijen, waarbij we zeggen 'als je voor CD&V stemt, dan stem je voor dit, dit en dit'." 

Er ontbraken een aantal scherpe punten om het verschil te maken met anderen tijdens de voorbije campagne

Daar zit meteen een uitdaging voor de nieuwe voorzitter, want Wouter Beke heeft al laten blijken dat hij wellicht geen kandidaat meer zal zijn. "Het is belangrijk dat we als partij een profiel opstellen, en zeggen 'dit is het soort partij dat we willen zijn, en dit is het soort voorzitter dat we daarvoor nodig hebben'. Dan kunnen we gaan headhunten en kijken wie kandidaat is," zegt Felix De Clerck over de nieuwe voorzitter.

Raf Terwingen nieuwe voorzitter? "Ik ga gewoon kijken wie ik kan steunen"

Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen en niet herkozen als Kamerlid voor CD&V in Limburg, werd al genoemd als toekomstig voorzitter, maar zover wil hij niet gaan: "Wie de website van TV Limburg bekijkt, zal horen en zien dat ik zeg dat er sowieso nieuwe voorzittersverkiezingen komen en dat ik ga kijken welke kandidaat ik zou gaan steunen. In het Limburgs wordt dat blijkbaar heel anders vertaald, maar daar kan ik zelf niks aan doen." 

Terwingen heeft alvast een goede suggestie: "Het is belangrijk dat we het wat scherper gaan stellen. We moeten zowel naar links als naar rechts opschuiven om dat middenveld weer breder te maken: scherper op rechts, socialer op links. Dat is ons doel, en dat is de richting van de partij." 

Het middenveld breder maken: scherper op rechts, socialer op links

"Het middenveld blijft belangrijk"

In het debat, met ook Piet Vanthemsche (ex-voorzitter van de Boerenbond en momenteel van het Wit-Gele Kruis), werd ook uitvoerig teruggekomen op het middenveld, en of CD&V daarmee de band is verloren, wat tot hun nederlaag zou hebben geleid (ACV-voorzitter Marc Leemans viel de hele regering, en dus ook CD&V, de voorbije jaren herhaaldelijk aan). Vanthemsche zegt dat CD&V nog een niveau lager moet gaan, tot bij de mensen zelf, maar dat het middenveld sowieso belangrijk blijft. 

Terwingen sluit zich aan bij het belang van het middenveld: "De verenigingen vormen de buik van onze samenleving, en als je hen verliest, verlies je ook je buikgevoel." 

Het middenveld vormt de buik van onze samenleving, als je hen verliest, verlies je ook je buikgevoel

Bekijk hier het volledige debat uit "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen