Videospeler inladen...

Cruiseschip botst op toeristenboot en kade in Venetië 

In Italië heeft een cruiseschip de controle verloren toen het wou aanmeren in Venetië. Het schip botste daarbij tegen de kade en raakte ook een toeristenboot met 110 passagiers aan boord, dat hebben Italiaanse media gemeld. Vijf mensen raakten gewond. 

Toeristen die zich net op de Zattere promenade in Venetië bevonden zetten het op een lopen wanneer ze het gevaarte op zich af zien komen, dat tonen beelden op Twitter. Wanneer het cruiseschip MSC Opera wil aanmeren in de cruiseterminal San Basilio schraapt het schip langs de kade en botst daarna tegen de toeristenboot. Het gevaarte duwt de boot daarna weg van de kade. Volgens Italiaanse media raakten vier passagiers op de toeristenboot en een passagier van de MSC Opera lichtgewond. Het cruiseschip voer op het kanaal van Giudecca. 

"Technisch defect"

Volgens de eigenaar van MSC Cruises stond het schip de MSC Opera op het punt aan te meren toen het een technisch defect kreeg. “Twee sleepboten die het schip naar Venetië aan het begeleiden waren, probeerden het schip te stoppen, maar ze konden niet voorkomen dat het schip de toeristenboot raakte.”

Davide Calderan voorzitter van een sleepbootbedrijf in Venetië zei dat de kapitein van het cruiseschip meteen had gemeld dat er technische problemen waren. “De twee sleepboten probeerden het schip af te remmen, maar toen brak een sleepkabel. De kabel werd doorgesneden tijdens de botsing met de toeristenboot.”

Kritiek grote schepen

Na het ongeluk komt er meteen kritiek op sociale media van mensen die niet willen dat zulke grote schepen aanmeren in het bassin van San Marco. Op de kade staan ondertussen ook verschillende mensen te protesteren. 

De discussie over de cruiseschepen die aanmeren in Venetië is al langer aan de gang en wordt door dit ongeluk opnieuw aangewakkerd. Tegenstanders zeggen dat de schepen te groot zijn voor Venetië, erg vervuilend zijn en het ecosysteem van de lagune in gevaar brengen. Bovendien zijn ze "ronduit gevaarlijk", vinden ze. 

Maar niet iedereen is tegen de schepen. "De toeristen geven ons erg veel inkomsten", hoor je ook. 

 

Inmiddels heeft de minister van Infrastructuur en Transport Danilo Toninelli op Twitter gereageerd. “Het incident van vandaag in de haven van Venetië toont dat de grote schepen niet meer door het kanaal van Giudecca moeten varen”, schrijft Toninelli. "Na vele jaren van inertie zijn we eindelijk dicht bij een definitieve oplossing om zowel de lagune als het toerisme te beschermen.” 

Ook de burgemeester van Venetië Luigi Brugnaro vindt dat deze schepen niet op het kanaal horen. “Het is het zoveelste bewijs dat het Giudecca kanaal niet meer mag gebruikt worden door deze grote schepen. Ze mogen niet meer langs San Marco varen”, aldus Brugnaro. 


De MSC Opera werd 15 jaar geleden gebouwd, is 275 meter lang en 51 meter hoog. Het cruiseschip is geregistreerd in Panama en heeft een capaciteit van zo’n 2.679 passagiers.

Italian Firefighters

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen