Archiefbeeld (jan 2019) van Israëlische luchtaanval op militaire doelwitten in Syrië in de buurt van Damascus

Drie doden na luchtaanval van Israël op militaire doelen in Syrië

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van zaterdag op zondag militaire doelwitten in Syrië aangevallen. Daarbij zijn drie Syrische soldaten gedood en zeven militairen gewond geraakt, dat heeft het Syrische nieuwsagentschap Sana gemeld. Andere bronnen spreken van tien doden. De Israëlische bombardementen waren een reactie op raketaanvallen vanuit Syrië.

De Syrische televisie bericht over grote explosies in de buurt van hoofdstad Damascus en meldt dat het luchtafweergeschut werd ingezet. 

Het Syrische nieuwsagentschap Sana zegt dat bij de Israëlische bombardementen drie Syrische soldaten gedood werden en nog eens zeven militairen gewond zijn geraakt. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) spreekt dan weer van tien dodelijke slachtoffers: drie soldaten van het Syrische leger en zeven buitenlandse strijders die het regime steunen.

Over de nationaliteit van de buitenlandse slachtoffers bestaat geen duidelijkheid. Maar volgens SOHR stierven ze bij een aanval in de buurt van Damascus, waar naast Syrische soldaten ook Iraanse soldaten en strijders van de Libanese Hezbollah aanwezig zijn.

We zullen geen aanvallen op ons grondgebied tolereren

Benjamin Netanyahu

"We zullen geen aanvallen op ons grondgebied tolereren", reageerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "We zullen fors reageren op elke aanval die tegen ons wordt uitgevoerd."

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger werden als reactie luchtmacht gevechtsvliegtuigen en een aanvalshelikopter ingezet. Hiermee kon Israël militaire stellingen van het Syrische leger onder vuur nemen in Quneitra (aan de Golanhoogten) en in de buurt van Damascus. Volgens mededeling van het Syrische leger werden er een aantal observatie- en inlichtingenposten op de Golanhoogten en artillerie en luchtafweer aangevallen.

Tweede aanval deze week

Ook maandag werd er een luchtaanval op Syrië uitgevoerd. Volgens Israël had Syrië geschoten op een Israëlisch vliegtuig. Syrië meldt dat daarbij een militair om het leven kwam. 

Meest gelezen