Herman De Croo (Open VLD) wil Vlaams Parlement installeren in plaats van Filip Dewinter (Vlaams Belang)

Open VLD-politicus Herman De Croo (81) keert straks toch terug naar het Vlaams Parlement, ook al had hij eerder gezegd dat hij na de verkiezingen zou stoppen met politiek. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De Croo wil vermijden dat Filip Dewinter van Vlaams Belang bij de eerste zitting van het parlement de eedaflegging van alle parlementsleden moet leiden. Die eer valt te beurt aan het parlementslid dat al het langste zetelt.

De Croo is al meer dan 51 jaar aan een stuk parlementslid en dus zonder twijfel de ouderdomsdeken. Hij kwam bij de afgelopen verkiezingen op als lijstduwer in Oost-Vlaanderen en werd verkozen. “Ik was eerst van plan om niet meer te zetelen, maar toen heb ik vernomen dat Filip Dewinter het op een na langstzetelende parlementslid is”, zegt Herman De Croo aan VRT NWS. “Ik heb er voor gekozen om zelf die openingszitting te doen en de eed van de 123 anderen te mogen ontvangen.”

Het leek me een elegante manier om mijn vaarwel te zeggen aan het Vlaams Parlement. 

Herman De Croo (Open VLD)

Het Vlaams Parlement komt op 18 juni voor het eerst bijeen. Dan leggen de verkozen Vlaamse volksvertegenwoordigers de eed af. Daarna wordt er een nieuwe voorzitter en nieuw bureau verkozen. Vijf jaar geleden mocht De Croo de installatievergadering van het Vlaams Parlement al leiden. Daarnaast heeft hij ook acht jaar de Kamer van Volksvertegenwoordigers voorgezeten. “Ik denk dat ik dichter bij de parlementaire geplogenheden sta dan gelijk wie”, zegt hij. “Het leek me een elegante manier om mijn vaarwel te zeggen aan het Vlaams Parlement. Ik vond dat ik dit niet mocht laten vallen.”

Als het parlement geïnstalleerd is, zal De Croo ontslag nemen als parlementslid. Dat betekent dat hij geen recht meer heeft op zijn uittredingsvergoeding. Die vergoeding bedraagt in zijn geval 233.000 euro. De Croo had eerder al laten weten dat hij die premie niet zou opnemen, maar door nu vrijwillig op te stappen, is die beslissing onomkeerbaar. “Ik laat dit bedrag in de gemeenschappelijke pot van de parlementen voor de andere collega’s die het zouden kunnen of mogen gebruiken.”

Meest gelezen