Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Leider van Duitse sociaaldemocraten neemt ontslag na nederlaag bij Europese verkiezingen

Andrea Nahles, de leider van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, gaat ontslag nemen. Dat heeft zelf aangekondigd. Nahles zet een stap opzij omdat haar partij vorige week tijdens de Europese verkiezingen een zware nederlaag heeft geleden.

Nahles, de eerste vrouwelijke leider van de SPD, zal maandag officieel haar ontslag voorleggen aan de partijtop. Een dag later zal ze ook afstand doen van haar functie als fractieleider in het parlement. "Ik heb niet langer de steun die nodig is om mijn functies uit te oefenen", zo staat in haar mededeling. Het is nog niet duidelijk wie Nahles zal opvolgen.

Ik heb niet langer de steun die nodig is om mijn functies uit te oefenen

Andrea Nahles

“Haar timing is verrassend”, zegt VRT-journalist en Duitslandkenner Jeroen Reygaert. “Nahles wou dinsdag over haar positie van partijleider laten stemmen, maar die stemming wacht ze dus niet af.” 

Volgens Reygaert rommelt het al een tijdje bij de SPD.  “Vorige week kwam daar nog een zoveelste nederlaag bovenop. De partij haalde haar slechtste verkiezingsresultaat ooit voor Europa”, gaat Reygaert verder. “Binnen de partij zijn verschillende reacties te horen. Zo zijn er heel wat leden die Nahles niet het probleem vinden, maar wel het feit dat de partij kleurloos in de coalitie zit met de CDU van Duitse bondskanselier Angela Merkel. Veel leden van de SPD zouden liever de regering zien vallen. Afwachten dus of het de komende dagen nog meer gaat rommelen in de Duitse politiek."

SPD afgestraft bij verkiezingen

De SPD werd vorige week zwaar afgestraft bij de verkiezingen voor het Europees parlement. De centrumlinkse partij kreeg nog 15,8 procent van de stemmen, een verlies van meer dan 11 procentpunt. De SPD viel terug van 27 naar 16 zetels en verloor bovendien haar tweede plaats in de pikorde aan de groenen.

De sociaaldemocraten maken samen met de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel deel uit van de Duitse regeringscoalitie.

Meest gelezen