Liefdesbrieven van Leonard Cohen aan zijn muze Marianne worden geveild

"So long, Marianne": het veilinghuis Christie’s biedt een 50-tal liefdesbrieven van de Canadese zanger Leonard Cohen aan zijn grote liefde Marianne Ihlen te koop aan. De correspondentie uit alle hoeken van de wereld vormt de papieren neerslag van een van de beroemdste verhoudingen uit de jaren zestig. Vandaag loopt de veiling af. Bieden op de brieven kan tot deze namiddag.

Leonard Cohen ontmoette de Noorse Marianne Ihlen op vakantie op het Griekse eiland Hydra, waar zij sinds het eind van de jaren 50 woonde. Zeven jaar waren ze een koppel, maar ze waren vaak van elkaar gescheiden. Eerst woonden ze op Hydra, later in Montreal. De blonde muze van Cohen werd vereeuwigd in liedjes als “So long, Marianne” en “Hey, that’s no way to say goodbye”.

Ook nadat ze uit elkaar waren gegaan, hielden ze contact. Toen Marianne Ihlen in de zomer van 2016 op sterven lag, schreef Leonard Cohen haar nog een emotionele laatste brief, waarin hij aankondigde dat hij haar snel zou volgen. Hij overleed vier maanden later.  

Lees verder onder de foto:

Veilinghuis Christie’s biedt nu een 50-tal brieven aan uit hun vroege correspondentie, meestal van Leonard, maar ook enkele van Marianne. Er klinkt een grote tederheid in door en de brieven onderstrepen de grote steun die Marianne was in de beginjaren van Cohens carrière. In één van de brieven beschrijft Leonard Cohen zijn eerste concert in New York in 1967, “met een ontstemde gitaar en een schorre stem”.

Lees verder onder de foto:

In de brieven klinkt ook het conflict tussen liefde en onafhankelijkheid door, waar Cohen vaak mee worstelde. Veel zinnen lijken wel versregels of liedjesteksten. Vanuit Tel Aviv schrijft Leonard: “It’s hard to write you. The surf is too loud. The beach is too crowded, and you’re too much in my heart to put anything down.”

Lees verder onder de foto's:

Christie’s biedt ook een klokje te koop aan, dat jarenlang in het huis van Leonard en Marianne op Hydra hing. Later stond het op Cohens werktafel. In de bronzen klok zit een barst, en dat doet natuurlijk denken aan de beroemde regels van Cohen:

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in

De veiling bij Christie's verloopt online van 5 tot 13 juni. Geschatte opbrengst voor de brieven: tussen 6.000 en 12.000 dollar per stuk; voor het klokje 8.000 tot 12.000 dollar.

Leonard Cohen was vijf decennia actief als singer-songwriter van poëtische, bitterzoete, intelligente liedjes  als "Hallelujah", "Bird on a wire" of "Chelsea hotel #2".  Tot op hoge leeftijd ging hij - uit geldgebrek - op tournee. Onder meer in Gent en in Brugge bracht hij onvergetelijke openluchtconcerten. 

Cohen overleed in november 2016. Hij liet een zoon en een dochter na, Adam en Lorca, geboren uit de relatie met Suzanne Elrod.

Over de verhouding van Cohen met Marianne Ihlen is net een nieuwe documentaire gemaakt. Bekijk de trailer hier onder:

NICOLAS MAETERLINCK

Meest gelezen