Videospeler inladen...

Suzanne Vega: “In politiek verdeelde tijden hebben we kunst en cultuur nodig om ons te verenigen”

De Amerikaanse zangeres Suzanne Vega is in het land, als verteller in de opera “Einstein on the beach” van Philip Glass. In “De zevende dag” zong ze een van haar bekendste liedjes, “Tom’s diner”, helemaal a capella.

Einstein on the beach” is een meesterwerk van de hedendaagse klassieke muziek, in 1976 geschreven door de Amerikaanse componist Philip Glass. Eind vorig jaar en ook deze week werd de drie en een half uur durende opera gebracht in Brugge, Antwerpen en Gent, een huzarenstukje van het Ictus-ensemble, het koor Collegium Vocale en verteller Suzanne Vega. 

Helemaal geen glansrol voor Vega, maar een prachtige performance ten dienste van de muziek. De tekst die ze vertelt is even herhalend als de muziek van Glass. Soms moet ze tien minuten dezelfde zinnen zeggen, maar “ik heb veel vrijheid qua emotie,” vertelt ze in “De zevende dag”. "Soms ben ik zakelijk, soms geïrriteerd, soms sensueel.”

Lees verder onder de trailer:

Suzanne Vega leerde Philip Glass als jonge vrouw kennen in de jaren 80 en ze schreef teksten voor zijn album “Songs from liquid days”. Het minimalisme en repetitieve (een eenvoudig muzikaal motief dat vaak wordt herhaald, nvdr) van de muziek van Glass vond ook zijn weg naar de folknummers waar Suzanne Vega zelf bekend mee raakte.

Bijvoorbeeld in het bekendje lied “Tom’s diner”, geschreven in 1981 en op plaat uitgebracht in 1987, waarvan ze een bijzondere, kwetsbare versie bracht in “De zevende dag”, zonder enige begeleiding.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Suzanne Vega, die volgende maand 60 wordt, is een boeddhiste; ze zingt elke ochtend en avond haar mantra’s (gezongen, herhaalde gebeden, nvdr). “Ooit heb ik eens een hele avond, acht, negen uur lang, dezelfde mantra gezongen”, vertelt ze. Ook dat is verwant aan de muziek van Philip Glass.

Kunst en cultuur zijn even noodzakelijk als eten

Haar spiritualiteit staat geenszins haar politieke alertheid in de weg. “Ik volg de politiek op de voet, zeker sinds de laatste verkiezingen in mijn land.” Ze toert door Europa in volle verkiezingstijd, ook in ons land. En dat brengt haar bij de volgende vaststelling:

“Wat ik voel is dat de wereld verdeeld is. We hebben kunst en cultuur nodig om ons weer samen te brengen.” Cultuur ziet Suzanne Vega “als een deel van ons leven, net als eten. Het is niet enkel iets om voor te betalen in een museum. Het is een lied zingen op een verjaardag, bij de doop van een kind ... We hebben cultuur nodig in ons leven.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Na de Europese tournee met “Einstein on the beach” van Philip Glass zingt Suzanne Vega de komende weken haar eigen liedjes her en der in Europa. Volgend jaar blijft ze thuis, vertelt ze in “De zevende dag”, om nieuwe liedjes en gedichten te schrijven, dicht bij haar familie.

Meest gelezen