Honderden werknemers leggen werk neer bij Brusselse Iris-ziekenhuizen

Er is een 24-urenstaking aan de gang in de Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk. De vakbonden klagen de stijgende werkdruk aan, en vragen nieuwe aanwervingen en een loonsverhoging. "De geplande interventies in het operatiekwartier worden uitgesteld. Voor de rest functioneert alles normaal", zegt Dirk Thielens van de Iris-ziekenhuizen. 

De staking vindt plaats in vijf ziekenhuizen van het Iris-netwerk, de koepel van openbare ziekenhuizen in Brussel. Het gaat om het Universitair Verplegingscentrum Brugmann, Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter, Jules Bordet Instituut, Universitair KinderZiekenhuis Koningin Fabiola en de Iris Ziekenhuizen Zuid.

Voor het hoofdgebouw van de Iris-koepel, in de Dejonckerstraat in Sint-Gillis, verzamelden rond 9u15 350 betogers, zeggen de vakbonden. Rond 9u30 is daar ook het overleg gestart tussen de vakbondsvertegenwoordigers, het Comité C (het onderhandelingscomité voor openbare diensten) en de directie van de Iris-ziekenhuizen.

Personeelstekort

De vakbonden komen met twee concrete vragen. Door de te hoge werkdruk kunnen de werknemers niet meer de zorg garanderen die nodig is, en dus moet er budget vrijgemaakt worden voor nieuwe aanwervingen, vinden ze. Ook de lonen moeten omhoog, wil de vakbond, want nu verdient het Brussels personeel "tot 15 procent minder" dan hun collega's in Vlaanderen en Wallonië, zegt Maxime Nys van de socialistische vakbond. Daarnaast leggen de vakbonden ook een tweede pensioenpijler en een volledige terugbetaling van de transportkosten voor.

"Dit is niet het ultieme drukkingsmiddel, maar het is wel duidelijk dat we er genoeg van hebben. De actie van vandaag moet toestaan om onderhandelingen op te starten", verduidelijkt Benoit Lambotte, regionaal secretaris bij de vakbond ACV-CSC.

Operaties uitgesteld

"Al de urgentiediensten zijn open", zegt Dirk Thielens, CEO ad interim van de Iris-ziekenhuizen. "Ook consultaties voeren we uit. Geplande interventies in het operatiekwartier hebben we uitgesteld, maar voor de rest functioneert alles normaal", zegt Thielens, die hoopt dat het protest "bij deze ene dag blijft". 

Na overleg tussen de vakbonden en de directie van het Iris-ziekenhuizennetwerk is er beslist om meerdere werkgroepen op te richten om het sociaal conflict op te lossen. "We hebben een planning opgesteld en zullen samen de prioritaire onderwerpen van die werkgroepen bepalen. Begin september zouden we tot een eerste voorstel moeten komen", vertelt Thielens. "Momenteel zijn er nog geen specifieke items vastgelegd, maar we zullen waarschijnlijk beginnen met diegenen die niet te veel geld kosten."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen