Een van de geredde reptielen. Foto: Guardia Civil

4.500 slangen, schildpadden en krokodillen gered bij internationale politieactie tegen illegale handel in reptielen

Bij een grote internationale politieactie tegen de illegale handel in reptielen zijn er wereldwijd bijna 4.500 slangen, schildpadden, hagedissen en krokodillen gered. 22 landen, waaronder België, waren betrokken bij de actie, die gecoördineerd werd door Europol en Interpol.

Onder de naam "Operatie Blizzard" hield de politie wereldwijd een grote actie tegen de criminele netwerken achter de illegale handel van reptielen. Maar liefst 22 landen, waaronder België, waren betrokken bij de actie die gecoördineerd werd door Europol en Interpol. Hoe ons land precies betrokken is, is nog niet duidelijk. In Spanje en Italië konden 12 verdachten gearresteerd worden. In totaal werden bijna 200 verdachten geïdentificeerd.

Duizenden dieren zullen géén portefeuille worden

De politie kon wereldwijd duizenden reptielen redden. In totaal werden er 4.419 dieren gered. In cijfers? 

  • 2.703 schildpadden
  • 1.059 slangen 
  • 512 hagedissen en gekko's
  • 20 krokodillen en alligators

Daarnaast werden er ook 152 handtassen, portefeuilles, horlogebandjes, medicijnen en opgezette dieren in beslag genomen.

Europol: "Bedreiging van milieucriminaliteit blijft hoog"

Pedro Felicio van Europol benadrukt dat de strijd tegen deze illegale handel belangrijk blijft: "De handel in wilde dieren is de voorbije jaren ongelooflijk gestegen. We zitten nu op het punt dat we jaarlijks in Europa duizenden reptielen onderscheppen, die miljoenen euro's waard zijn. Globaal gecoördineerde politieacties, zoals Operatie Blizzard, staan nu op de eerste rij om de natuur te behouden. Maar ondanks de inspanningen blijft de bedreiging van de milieucriminaliteit hoog."

We zitten nu op het punt dat we jaarlijks in Europa duizenden reptielen onderscheppen, die miljoenen euro's waard zijn

Pedro Felico - Europol

Meest gelezen