België in Europese top 3 kroostrijke gezinnen, maar klopt dat wel?

Volgens cijfers van het Europees Statistisch Bureau, Eurostat, behoort België tot de top drie van Europese landen waar gezinnen met drie of meer kinderen het vaakst voorkomen. Maar bij dat cijfer zijn wel enkele bedenkingen te maken, zegt demograaf Patrick Deboosere in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De cijfers zijn gebaseerd op een statistiek die uit een ondervraging is gekomen", zegt Deboosere. "Dat kan wel wat verschillen van de administratieve werkelijkheid. Bovendien telt men als kinderen iedereen die jonger is dan 25, dus alle kinderen die nog inwonen en economisch afhankelijk zijn horen daarbij."

"Volgens de berekeningen die wij maken, gebaseerd op het bevolkingsregister,  ligt het aantal kroostrijke gezinnen in ons land wat lager dan de 18,3 procent van de Europese cijfers."

"Om het klassement binnen Europa in deze statistiek te begrijpen, moet je weten dat een aantal Europese landen bijzonder lage vruchtbaarheidscijfers heeft, met name in Zuid-Europa en een groot deel van Oost-Europa. Maar ook het feit dat kinderen in ons land langer ingeschreven blijven, speelt mee", stelt Deboosere. 

Het cliché dat vooral de nieuwkomers in ons land verantwoordelijk zijn voor het hoog aantal kroostrijke gezinnen klopt ook niet, zegt Deboosere. "Zij hebben een iets grotere vruchtbaarheid, zeker als het de allerlaatste nieuwkomers zijn, maar je ziet heel snel dat een tweede generatie op hetzelfde niveau zit als de Belgische bevolking. "In Brussel heeft dat een impact, maar als je dat bekijkt in Vlaanderen, dan heeft dat nauwelijks een invloed."

Meest gelezen